| well-done | dobrze wysmażony (o mięsie) |
| undercooked | niedogotowany |
| tough | twardy (o jedzeniu), trudny, wymagający |
| tomato puree | koncentrat pomidorowy |
| tasty | smaczny, smakowity |
| tasteless | bez smaku, niesmaczny |
| stone cold | lodowaty |
| stale | czerstwy, nieświeży |
| stained | poplamiony |
| sour | kwaśny |
| soggy | mokry, rozmoczony |
| serviette | serwetka (s) |
| salty | słony |
| piping hot | wrzący |
| overdone | przegotowany, zbyt mocno smażony |
| napkin | serwetka (n) |
| mouldy | spleśniały, stęchły |
| minced | zmielony |
| mince | siekanina, mięso mielone |
| on medium heat | na średnim ogniu |
| loaf | bochenek chleba |
| bring to the boil | doprowadzić do wrzenia |
| boil | gotować |
| cracked | porysowany, rozłupany, trzaskać |
| finely | drobno, cienko |
| flat | jednakowy, płaski |
| inefficient | nieudolny, niewydajny, nieskuteczny |