la albondiga | klopsik |
el atun a la plancha | tuńczyk smażony na rozgrzanej płycie |
las canelones | hiszpańska potrawa z makaronu w kształcie dużuch nadziewanych rurek |
las boquerones en vinagre | sardele marynowane w occie winnym |
la coca dulce | hiszpański słodki placek |
el cocido | hiszpańska zupa z ciecierzycą, mięsem i warzywami |
el chorizo asado | pieczone kieubaski chorizo |
el churro | hiszpańskie ciastko o wydłuzonym ksztacie wypiekane na głębokim tłuszczu |
el filete de pollo a la plancha | filet z kurczaka smażony na rozgrzanej płycie |
el filete empanado | panierowany filet |
el flan | rodzaj deseru o konsystencji kremu |
las gambas al ajillo | krewetki w czosnku |
el gazpacho | pomidorowy chłodnik |
el huevo cocido | gotowane jajko |
el lamo de cerdo | shab |
la paella | tradycujna hiszpańska potrawa na bazie ryżu z dodatkami |
las patatas fritas | frytki |
las patatas bravas | smażone zimniaki z sosem |
la pechuga de pollo | pierś z kurczaka |
el pisto manchego | potrawa ze smażonych warzyw |
el pollo asado | kurczak z rożna |
la tortilla | omlet z zimniakó |
el ajo | czosnek |
la almeja | małż |
la alubia | fasola |