| la albondiga | klopsik |
| el atun a la plancha | tuńczyk smażony na rozgrzanej płycie |
| las canelones | hiszpańska potrawa z makaronu w kształcie dużuch nadziewanych rurek |
| las boquerones en vinagre | sardele marynowane w occie winnym |
| la coca dulce | hiszpański słodki placek |
| el cocido | hiszpańska zupa z ciecierzycą, mięsem i warzywami |
| el chorizo asado | pieczone kieubaski chorizo |
| el churro | hiszpańskie ciastko o wydłuzonym ksztacie wypiekane na głębokim tłuszczu |
| el filete de pollo a la plancha | filet z kurczaka smażony na rozgrzanej płycie |
| el filete empanado | panierowany filet |
| el flan | rodzaj deseru o konsystencji kremu |
| las gambas al ajillo | krewetki w czosnku |
| el gazpacho | pomidorowy chłodnik |
| el huevo cocido | gotowane jajko |
| el lamo de cerdo | shab |
| la paella | tradycujna hiszpańska potrawa na bazie ryżu z dodatkami |
| las patatas fritas | frytki |
| las patatas bravas | smażone zimniaki z sosem |
| la pechuga de pollo | pierś z kurczaka |
| el pisto manchego | potrawa ze smażonych warzyw |
| el pollo asado | kurczak z rożna |
| la tortilla | omlet z zimniakó |
| el ajo | czosnek |
| la almeja | małż |
| la alubia | fasola |