| fusion cuisine | kuchnia która łączy ze sobą różne kulinarne tradycje |
| vineyard | winnica |
| mussels | małże |
| borscht | barszcz |
| eggplant | bakłażan |
| aubergine | bakłażan |
| zucchini | cukinia |
| courgette | cukinia |
| artichoke | karczochy |
| melted cheese | ser topiony |
| pâté | pasztet |
| fork out | wydawać, wybulić |
| dining out | wychodzić na posiłek |
| intinerary | plan podróży |
| heritage | dziedzictwo |
| savour | delektować się |
| increasingly | rosnąco, coraz bardziej |
| sustainability | równowaga, zrównoważenie |
| produce | produkty rosnące na farmie na sprzedaż |
| gourmet products | produkty delikatesowe |
| income | dochód |
| affluent | zamożni |
| dinks | pary bezdzietne |
| empty nesters | rodzice dorosłych dzieci |
| divorcees | rozwodnicy |
| bland | mdłe |
| temp the palate | kusić podniebienie |
| cusine | posiłek |
| fare | posiłek serwowany w restauracji |
| fast food chain | sieć restauracji fast food |
| foreign | obce, zagraniczne |
| palate | smak, podniebienie |
| refine | wyrafinowany |
| refine the palate | wyrafinować smak |
| whet the appetite | zaostrzyć apetyt |
| wine and dine | podejmować kogoś posiłkiem |
| niche tourism | turystyka niszowa |