tinned food | konserwy |
raw | surowy (nieugotowany) |
topping | dodatek (na pizzy) |
filling | nadzienie |
ready-made | gotowy do użytku |
takeaway | jedzenie na wynos |
cheer yourself up | sprawi przyjemność |
crab | krab |
lobster | homar |
mussels | małże |
prawns | krewetki |
salmon | łosoś |
squid | kałamarnica |
tuna | tuńczyk |
beef | wołowina |
chicken | kurczak |
duck | kaczka |
lamb | baranina, jagnięcina |
pork | wieprzowina |
aubergine | bakłażan |
avocado | awokado |
beetroot | burak |
cabbage | kapusta |
cherries | wiśnie |
courgette | cukinia |
cucumber | ogórek |
grapes | winogron |
green beans | fasolka szparagowa |
lemon | cytryna |
mango | mango |
melon | melon |
peach | brzoskwinia |
pear | gruszka |
raspberries | maliny |
red pepper | czerwona papryka |
baked | pieczony (ciasto, ziemniak) |
boiled | gotowany |
fried | smażony |
grilled | grillowany |
roast | pieczony (kurczak) |
steamed | gotowany na parze |
eat out | jeść na mieście |
cut down on | ograniczać coś |
cut out | eliminować, kończyć |
tentacles | macki |
potato dumplings | kopytka |
depend on something | zależeć od czegoś |
gulp down | pić jednym tchem |
food contidion | stan jedzenia |
fresh | świeże |
tender | dobrze ugotowany |
be off | być zepsutym |
rotten | zginły, zepsuty |
ripe | dojrzały |
rough | twardy |
chew | żuć |
poach | dusić |
guzzle | pochłaniać |
steam | gotować na parze |
roast | piec |
swallow | połykać |
sip | popijać |
loaf | bochenek |
pint | kufel |
lump | kostka |
sour | kwaśny |
bitter | gorzki |
bland | nijaki |
savoury | wytrawny |
mild | łagodny |
bar of chocolate | kostka czekolady |