rubbing cheese | tarty ser | |
slice | pokroić (rzeczownik - kawałek) | |
chop | posiekać | |
grate | trzeć | |
shred | szatkować | |
boil | gotować | |
roast | piec (rzeczownik - pieczeń) | |
simmer | dusić/gotować na wolnym ogniu | |
bake | piec | |
fry | smażyć | |
season | przyprawiać | |
salt and pepper | sól i pieprz | |
olive oil | oliwa z oliwek | |
tomato ketchup | ketchup | |
vinegar | ocet | |
dessert | deser | |
breakfast | śniadanie | |
dinner | obiad | |
supper | kolacja | |
main course | danie główne | |
sweet | słodki | |
bitter | gorzki | |
sour | kwaśny | |
spicy | pikantny | |
swallow | połknąć, przełykać | |
digest | strawić | |
sip | popijać (łyczkami) | |
gulp | łykać (jednym haustem) | |
gobble it up | pożerać to | |
chew it well | żuć to dobrze (przeżuwać) | |
poultry | drób | |
margarine | margaryna | |
count calories | zliczać kalorie | |
heat | ogrzać, rozgrzać, nagrzać | |
oven | piekarnik | |
bread | chleb | |
rancid | zjełczały | |
mouldy | spleśniały | |
rotten | zgniły, zepsuty | |
stale | czerstwy | |
spice | przyprawa | |
cinnamon | cynamon | |
chilli | czerwony pieprz | |
nutmeg | gałka muszkatołowa | |
saffron | szafran | |
undercooked | niedogotowany | |
overcooked | rozgotowany | |
taken out of the oven | wyjęty z piekarnika | |
yeast | drożdże | |
starch | skrobia | |
calcium | wapń | |
flour | mąka | |
ingredient | składnik | |
salad | sałata, sałatka | |
beef | wołowina | |
pork | wieprzowina | |
chicken | kurczak | |
lettuce | sałata | |
cucumber | ogórek | |
lentil | soczewica | |
bean | fasola | |
rice | ryż | |
noodles | kluski | |
stick | wbić/nabić/przyklejać | |
fat | tłuszcz | |
pour | wlać/polać/nalać | |
stir | wymieszać | |
bowl | miska | |
sift | przesiać | |
sift the flour | przesiać mąkę | |
turn | obracać | |
serve | serwować, podać do stołu | |
keep | trzymać, zachować | |
beat | potłuc, ubić | |
mixture | mikstura, mieszanka | |
break | rozbić | |
break the eggs | rozbić jajka | |
teaspoon | łyżeczka (do herbaty) | |
fryingpan | patelnia | |
plate | talerz | |