Appetizers | Przystawka |
Snacks | Przekąski |
Starter | Przystawka, zakąska |
Salad | Sałatka, surówka |
Beef | Wołowina |
Pork | Wieprzowina |
Chicken | Kurczak |
Pork chops | Kotlety wieprzowe |
Ribs | Żeberka |
Minced meat | Mięso mielone |
Ham | Szynka |
Lamb | Jagnięcina |
Veal | Cielęcina |
Meat stew | Gulasz |
Roast beef | Pieczeń wołowa |
Steak | Stek |
Venison | Dziczyzna |
Sausage | Kiełbasa |
Carp | Karp |
Herring | Śledź |
Tuna | Tuńczyk |
Cod | Dorsz |
Salmon | Łosoś |
Trout | Pstrąg |
Rare/medium/well-done | Krwisty/średnio/dobrze wysmażony |
Heavy | Ciężkostrawny |
Dietetic | Dietetyczny |
Hot/spicy | Ostry, gorący |
Fattening | Tuczący |
Light | Lekki |
Tasteless | Bez smaku |
Pasta | Makaron |
Noodles | Kluski |
Bearl barley | Kasza jęczmienna |
Semolina | Grysik |