concerns | obawy | |
genetically modified food | żywność modyfikowana genetycznie | |
new food | nowa żywność | |
characterized | scharakteryzowany | |
essential features | istotne cechy | |
distinguish | rozróżniać | |
non-conventional | niekonwencjonalne | |
raw material | surowiec | |
non-nutritional medicinal | nieodżywczy produkt leczniczy | |
health promoting properties | właściwości prozdrowotne | |
exceptional quality | wyjątkowa jakość | |
genetically modified organisms | organizmy zmodyfikowane genetycznie | |
be isolated from | być odizolowane od | |
composed of | składający się z | |
microorganisms | mikroorganizmy, drobnoustroje | |
fungi | grzyby | |
seaweed | wodorost | |
moreover | ponadto | |
basic molecular structure | podstawowa struktura molekularna | |
altered | zmieniony | |
functional food | żywność funkcjonalna | |
convenience food | żywność wygodna | |
scientific controversies | kontrowersje naukowe | |
fortified/enriched food | żywność wzbogacona | |
high-fibre food | żywność wysokobłonnikowa | |
whole food | żywność naturalna | |
provision of essential nutrients | dostarczanie niezbędnych składników odżywczych | |
at efficacious levels | na efektywnych poziomach | |
varied diet | urozmaicona dieta | |
emphasized | podkreślone | |
magic bullets | magiczne kule/naboje | |
panaceas | panaceum | |
poor health habits | złe nawyki zdrowotne | |
comprehensive approach | kompleksowe podejście | |
therapeutic benefits | korzyści terapeutyczne | |
identification of | identyfikacja | |
essential elements | istotne elementy | |
particularly | szczególnie | |
dietary deficiency diseases | Choroby niedoborów żywieniowych | |
emphasis | nacisk | |
excess | nadmiar | |
undernutririon | niedożywienie | |
overnutririon | nadmierne odżywianie | |
physiologicaly active components | fizjologicznie aktywne składniki | |
phytochemicals | fitochemikalia | |
zoochemicals | zoochemikalia | |
chronic diseases | choroby przewlekłe | |
health-conscious population | populacja świadoma zdrowia | |
food regulations | przepisy żywnościowe | |
technological advances | postęp technologiczny | |
marketplace ripe for the introduction... | rynek dojrzały do wprowadzenia... | |
health-promoting products | produkty prozdrowotne | |
some extent | w pewnym stopniu | |
examined intensively | intensywnie badane | |
escalating health care cost | rosnące koszty opieki zdrowotnej | |
require | wymagać | |
ready to heat | gotowy do podgrzania | |
majority | większość | |
processed food | przetworzona żywność | |
canned fruits | owoce w puszkach | |
prewashed | wstępnie umyte | |
leftovers | resztki | |
single-portion foods | żywność jednoporcjowa | |
low nutritional quality | niska jakość odżywcza | |
nutrient-rich foods | żywność bogata w składniki odżywcze | |
resistant to drought | odporny na suszę | |
improved sensory qualities | poprawa jakości sensorycznej | |
longer shelf life | dłuższy okres przydatności do spożycia | |
pollution | zanieczyszczenie | |
fertile | żyzny | |
cultivated fields | pola uprawne | |
organic agriculture | rolnictwo ekologiczne | |
delayed ripening tomato | opóźnione dojrzewanie pomidorów | |
barley | jęczmień | |
lifespan | długość życia | |
free radicals | wolne rodniki | |
detoxificating acitivity | aktywność detoksykująca | |
undesirable effects | działania niepożądane | |
merely | tylko | |
yield | dostarczać, przynosić | |
healthy gut microbiota | zdrowa mikrobiota jelit | |
desirable health benefits | pożądane korzyści zdrowotne | |
predominantly | głównie | |
intestinal microflora | mikroflora jelitowa | |
intestinal morphology | morfologia jelit | |
inflammatory response | reakcja zapalna | |
antimicrobial | przeciwdrobnoustrojowy | |
anticarcinogenic | przeciwrakotwórcze | |
hypocholesterolaemic activities | działanie obniżające poziom cholesterolu | |
indispensable | niezbędny | |
gastrointestinal disorders | zaburzenia żołądkowo-jelitowe | |
yeast | drożdże | |
lactic acid bacteria | bakterie kwasu mlekowego | |
micorbes | drobnoustroje | |
colonic food | pokarmy dla jelita grubego | |
sauerkraut | kapusta kiszona | |
glocose-modulatory activity | aktywność modulująca glukozę | |
dibetes mellitus | cukrzyca | |
flatulence | wzdęcia | |
labelling obligatory | obowiązkowe oznakowanie | |
alleviate | łagodzić | |
unintended harm | niezamierzone szkody | |
time-saving household gadgets | gadżety domowe oszczędzające czas | |
disrupted balance | zakłócony balans | |
leisure time | czas wolny | |
resistant to | odporny na | |