lean meat | chude mięsko |
game | dziczyzna |
meatball | klops |
mince | mielone |
minced meat | mięso mielone |
poultry | drób |
rare steak | surowy stek |
veal | cielęcina |
trout | pstrąg |
mature cheese | ostry ser |
mild cheese | łagodny ser |
cheese spread | serek do smarowania |
grated cheese | ser starty na tarce |
full milk | tłuste mleko |
semi-skimmed milk | półtłuste mleko |
skimmed milk | chude mleko |
stale | czerstwy |
loaf of bread | bochenek chleba |
roll | bułka |
sliced loaf | chleb krojony |
poppy-seed cake | makowiec |
have a sweet tooth | lubić słodkie rzeczy |
apricot | morela |
lime | limonka |
asparagus | szparagi |
aubergine | bakłażan |
cauliflower | kalafior |
courgette | cukinia |
garlic | czosnek |
green beans | groszek |
leek | por |
radish | rzodkiewka |
sweetcorn | kukurydza |
turnip | kalarepa |
parsley | natka pietruszki |
tub | kostka |
additives and preservatives | środki konserwujące |
fibre | błonnik |
lean foods | chude pokarmy |
saturated | nasycone |
starchy food | żywnosc zawierająca skrobie |
sugary foods | jedzenie o wysokiej zawartości cukru |
carbonated water | gazowana woda |
still water | niegazowana woda |
grate | trzeć |
ingredient | składnik |
peel | obierać |
season | doprawaić do smaku |
simmer | gotować na małym ogniu |
slice | ciąć na plasterki |
stir | mieszać |