| relationship | stosunki |
| to admit | przyznać się |
| afterwards | następnie |
| bowl | miska |
| cereal | płatki śniadaniowe |
| near | blisko |
| certain | pewien |
| stew | dusić, gulasz |
| dishes | potrawa |
| quite | całkiem |
| piece | część |
| proper | właściwy |
| beans | fasola |
| lettuce | sałata |
| peach | brzoskwinia |
| prawn | krewetka |
| strawberries | truskawki |
| raw | surowe |
| spicy | pikantne |
| knife | nóż |
| fork | widelec |
| dessert | deser |
| spoon | łyżka |
| plate | talerz |
| main courses | menu główne |
| napkin | serwetka |
| salt | sól |
| pepper | pieprz |
| starters | przystawki |
| boiled | gotowany |
| roast | zapiekany |
| baked | pieczony |
| steamed | gotowane na parze |
| pork | wieprzowina |
| pork chop | kotlet schabowy |
| breaded | kotlet w panierce |
| overcook | rozgotowany |
| undercook | niedogotowany |
| depend | zależeć, polegać |
| canteen | stołówka |
| cuisine | kuchnia (potrawy) |
| french cuisine | kuchnia francuska |
| carbohydrates | węglowodany |
| entire | całkowity |
| cut out | wycinać |
| heat up | podgrzewać |
| take away | danie na wynos |
| wholemeal | pełnoziarniste |
| fat | tłuszcz |
| roll | bułka |
| cucumber | ogórek |
| radish | rzodkiewka |
| salmon | łosoś |
| tuna | tuńczyk |
| low-fat | niskotłuszczowe |
| teaspoon | łyżeczka |
| rare steak | krwisty stek |
| medium steak | stek średnio wysmażony |
| well-done steak | stek dobrze wysmażony |
| roast | piec (w piekarniku, na rożnie) |
| bake | piec (chleb, ciasto, ziemniaki) |
| fried | smażone |
| fry | smażyć |
| jar | słoik |
| beetroot | burak |
| scrambled eggs | jajecznica |
| jachet potatos | ziemniaki w mundurkach |
| chinese cabbage | kapusta pekińska |