| anchovies | anchois |
| bream | leszcz |
| eel | węgorz |
| hake | morszczuk |
| perch | okoń |
| mackerel | makrela |
| pike | szczupak |
| roach | płoć |
| tench | lin |
| tuna | tuńczyk |
| trout | pstrąg |
| carp | karp |
| herring | śledź |
| cod | dorsz |
| sprat | szprot |
| dough | ciasto |
| taste | smakować |
| taste | smak |
| starving | wygłodzony |
| snack | przekąska |
| smelt | wytapiać |
| share | dzielić |
| put | położyć |
| manners | maniery / wychowanie |
| ingered | pozostali |
| liking | sympatia |
| indigestion | niestrawność |
| help | pomoc |
| fond | lubiący / zamiłowany |
| glutton | żarłok / łakomczuch |
| delicacies | przysmaki / bakalie |
| apron | fartuch |
| dish | danie |
| pour | nalewać |
| peel | obierać |
| beat | ubijac |
| add | dodac |
| freshwater | słodkowodne |
| fresh water | świeża woda |
| sprinkle | posypać |
| slice | kroić |
| melt | topić |
| heat | grzać / ogrzać |
| grate | trzeć |
| cool | chłodzić |
| enriched | wzbogacony |
| genetic | genetyczny |
| organic | organiczny / narządowy |
| fresh | świeży |
| grow | wzrastać |
| transgenic | transgeniczny |
| modified | zmodyfikowany |
| labelled | oznaczone |
| cuisine | kuchnia (np. narodowa) |
| stale | czerstwy |
| shelf life | trwały |
| nourishing | odżywczy |
| modertion | umiar |
| low | niski |
| habist | zwyczaje |
| intake | spożycie |
| deficeint | niedobór |