anchovies | anchois |
bream | leszcz |
eel | węgorz |
hake | morszczuk |
perch | okoń |
mackerel | makrela |
pike | szczupak |
roach | płoć |
tench | lin |
tuna | tuńczyk |
trout | pstrąg |
carp | karp |
herring | śledź |
cod | dorsz |
sprat | szprot |
dough | ciasto |
taste | smakować |
taste | smak |
starving | wygłodzony |
snack | przekąska |
smelt | wytapiać |
share | dzielić |
put | położyć |
manners | maniery / wychowanie |
ingered | pozostali |
liking | sympatia |
indigestion | niestrawność |
help | pomoc |
fond | lubiący / zamiłowany |
glutton | żarłok / łakomczuch |
delicacies | przysmaki / bakalie |
apron | fartuch |
dish | danie |
pour | nalewać |
peel | obierać |
beat | ubijac |
add | dodac |
freshwater | słodkowodne |
fresh water | świeża woda |
sprinkle | posypać |
slice | kroić |
melt | topić |
heat | grzać / ogrzać |
grate | trzeć |
cool | chłodzić |
enriched | wzbogacony |
genetic | genetyczny |
organic | organiczny / narządowy |
fresh | świeży |
grow | wzrastać |
transgenic | transgeniczny |
modified | zmodyfikowany |
labelled | oznaczone |
cuisine | kuchnia (np. narodowa) |
stale | czerstwy |
shelf life | trwały |
nourishing | odżywczy |
modertion | umiar |
low | niski |
habist | zwyczaje |
intake | spożycie |
deficeint | niedobór |