roll | toczyć / obracać |
spread | stół szwedzki |
real | cielęcina |
under cook | niedogotowany |
course | danie |
scrambled eggs | jajecznica |
cuisine | kuchnia narodowa |
chop | kotlet mielony |
sausage | kiełbasa |
pooridge | owsianka |
second helping | dokładka jedzenia |
afters | coś po jedzeniu |
helping | porcja jedzenia |
spicy | pikantny |
inspid | mdły |
tasteless | bez smaku |
starter | przekąska / przystawka |
stew | gulasz |
gravy | sos (z pieczeni) |
broth | rosół |
poultry | drób |
turkery | indyk |
tripe | flaki |
liver | wątroba |
seafood | jedzenie morskie |
gibelts | podroby |
labster | homar |
habster | zioła |
octupus | ośmiornica |
buttermilk | maslanka |
chives | szczypiorek |
yeast | drożdże |
gooseberry | agrest |
sauerkraut | kapusta kiszona |
flour | mąka |
stuffing | nadzienie |
kidney | nerki |
brunch | drugie śniadanie |
cottage cheese | serek wiejski |
bun | słodka bułka |
steam | gotowanie na parze |
slice | kroić |
pickle | marynować |
rub | nacierać |
reheat | podgrzewać |
roast | piec mięso |
bake | piec chleb |
saute | podsmażać |
sieve | przesiać |
go sour | kwaśnieć |
mince | mielić |
garnish | przybierac |
casserol | zapiekać / zapiekanka |
kneed | ugniatać ciasta |
melt | topić / roztopić |
freeze | zamrażać |
go bad | zepsuć |
set | stężec |
smoke | palić / spalić |
scrape | zeskrobać |
peel | obierać |
add | dodawać |
habster | zioła |
aubergine | bakłażan |
noodles | kluski |
marrow | kabaczek |
raisin | rodzynek |
kohlrabi | kalarepa |
cool | schłodzić |
simmer | dusić |
boil | gotować / wrzeć |