| roll | toczyć / obracać |
| spread | stół szwedzki |
| real | cielęcina |
| under cook | niedogotowany |
| course | danie |
| scrambled eggs | jajecznica |
| cuisine | kuchnia narodowa |
| chop | kotlet mielony |
| sausage | kiełbasa |
| pooridge | owsianka |
| second helping | dokładka jedzenia |
| afters | coś po jedzeniu |
| helping | porcja jedzenia |
| spicy | pikantny |
| inspid | mdły |
| tasteless | bez smaku |
| starter | przekąska / przystawka |
| stew | gulasz |
| gravy | sos (z pieczeni) |
| broth | rosół |
| poultry | drób |
| turkery | indyk |
| tripe | flaki |
| liver | wątroba |
| seafood | jedzenie morskie |
| gibelts | podroby |
| labster | homar |
| habster | zioła |
| octupus | ośmiornica |
| buttermilk | maslanka |
| chives | szczypiorek |
| yeast | drożdże |
| gooseberry | agrest |
| sauerkraut | kapusta kiszona |
| flour | mąka |
| stuffing | nadzienie |
| kidney | nerki |
| brunch | drugie śniadanie |
| cottage cheese | serek wiejski |
| bun | słodka bułka |
| steam | gotowanie na parze |
| slice | kroić |
| pickle | marynować |
| rub | nacierać |
| reheat | podgrzewać |
| roast | piec mięso |
| bake | piec chleb |
| saute | podsmażać |
| sieve | przesiać |
| go sour | kwaśnieć |
| mince | mielić |
| garnish | przybierac |
| casserol | zapiekać / zapiekanka |
| kneed | ugniatać ciasta |
| melt | topić / roztopić |
| freeze | zamrażać |
| go bad | zepsuć |
| set | stężec |
| smoke | palić / spalić |
| scrape | zeskrobać |
| peel | obierać |
| add | dodawać |
| habster | zioła |
| aubergine | bakłażan |
| noodles | kluski |
| marrow | kabaczek |
| raisin | rodzynek |
| kohlrabi | kalarepa |
| cool | schłodzić |
| simmer | dusić |
| boil | gotować / wrzeć |