add | dodawać /a/ | |
bake (a cake) | piec (ciasto) /b (c)/ | |
barbecue | piec coś na grillu (na zewnątrz) /b/ | |
be full | być najedzonym /b/ | |
be hungry | być głodnym /b/ | |
beat (eggs) | ubijać (jaja) /b (e)/ | |
beetroot soup | barszcz /b/ | |
boil | zagotować, wrzeć /b/ | |
carve | pokroić /c/ | |
chicken stock | wywar, rosół z kurczaka /c/ | |
chop (meat) | siekać (mięso) /c (m)/ | |
cover | przykrywać /c/ | |
crush (nuts) | miażdżyć, rozbijać (orzechy) /c (n)/ | |
dish | potrawa /d/ | |
dumplings | pierogi /d/ | |
eat out | jeść poza domem /e/ | |
fry | smażyć /f/ | |
grate | trzeć na tarce /g/ | |
grill | piec na grillu /g/ | |
heat | zagrzać, rozgrzać /h/ | |
home-made pasta with meat and sauce | domowy makaron z mięsem i sosem /h/ | |
ingredient | składnik /i/ | |
melt (butter) | topić (masło) /m (b)/ | |
mix | mieszać /m/ | |
blend | mieszać /b/ | |
packed lunch | drugie śniadanie /p/ | |
pan-cooked paella with seafood | paella z patelni z owocami morza /p/ | |
peel (potatoes) | obierać (ziemniaki) /p (p)/ | |
pickle | marynować /p/ | |
pour | nalewać /p/ | |
recipe | przepis /r/ | |
roast lamb with vegetables | pieczona jagnięcina z warzywami /r/ | |
roast meat | pieczone mięso /r/ | |
roast | piec (mięso) w piekarniku /r/ | |
sauerkraut stew | bigos /s/ | |
scrambled eggs | jajecznica /s/ | |
season with (salt/pepper) | doprawić do smaku (solą/pieprzem) /s/ | |
second helping | dokładka /s/ | |
simmer | gotować na małym ogniu /s/ | |
slice (bread) | kroić na plasterki, kromki (chleb) /s (b)/ | |
snack | przekąska /s/ | |
Spanish omelette | omlet po hiszpańsku /s/ | |
stir | mieszać /s/ | |
stir-fried vegetables | smażone warzywa /s/ | |
stuffed cabbage | gołąbki /s/ | |
tea | podwieczorek /t/ | |