artificial flavour | sztuczny aromat |
crockery | zastawa stołowa |
cutlery | sztućce |
Italian cuisine | kuchnia włoska |
have a snack | przekąsić coś |
quench your thirst | ugasić pragnienie |
ready-made/convenience food | gotowa żywność |
side dish | dodatek do dania głównego |
square meal | solidny posiłek |
egg yolk | źółtko |
egg white | białko |
scrambled eggs | jajecznica |
thick sauce | gęsty sos |
bakłażan | aubergine |
tangerine | mandarynka |
cod | dorsz |
trout | pstrąg |
veal | cielęcina |
lean meat | chude mięso |
mouth-watering | smakowity |
pickled | marynowany |
savoury | wytrawny |
superb | wyśmienity |
tender meat | delikatne mięso |
tough meat | twarde mięso |
carbohydrates | węglowodany |
fibre | błonnik |
starch | skrobia |
(un)saturated fats | tłuszcze (nie)nasycone |
beat eggs | ubijać jajka |
chop | kroić, siekać |
drain | odcedzać |
grate | zetrzeć |
saucepan | rondel |
slice | kroić na plasterki |
stir | mieszać |
stir fry | krótko smażyć na dużym ogniu |
beef | wołowina |
lamb | jagnięcina |
minced meat | mielone mięso |
poultry | drób |
shellfish | skorupiaki |
skimmed milk | chude mleko |
sour milk | kwaśne mleko |
stale | czerstwy |
poppy-seed cake | makowiec |
beverage | napój |
beetroot | burak |
cauliflower | kapusta |
courgette | cukinia |
celeriac | seler |
dill | koper |
radish | rzodkiewka |
turnip | kalarepa |
vinegar | ocet |
parsley | natka pietruszki |
thyme | tymianek |
jar | słoik |
carrier bag | torba na zakupy |
tub | kostka |
tin | puszka |
lid | pokrywka |
carve | pokroić |
dumplings | pierogi |
roast | piec (mięso) w piekarniku |
sauerkraut stew | bigos |
simmer | gotować na małym ogniu |
second helping | dokładka |
stuffed cabbage | gołąbki |
Mediterranean | śródziemnomorski |
taste buds | kubki smakowe |
wholemeal bread | chleb pełnoziarnisty |