lean meat | chude mieso |
game | dziczyzna |
meatball | klops |
minced meat | mielone mieso |
pork | wieprzowina |
poultry | drob |
rare/well done steak | surowy/dobrze wysmazony stek |
turkey | indyk |
veal | cielecina |
cod | dorsz |
herring | sledz |
trout | pstrag |
tin of sardines | puszka sardynek |
cheese spread | serek do smarowania |
sour milk | kwasne mleko |
sliced loaf | krojony chleb |
wholemeal | pelnoziarnisty |
mature/mild cheese | ostry/lagodny ser |
spices | przyprawy |
vinegar | ocet |
jam | dzem |
cereal | platki sniadaniowe |
still water | niegazowana |
mix/blend stir | mieszac |
peel | obierac |
be fuul | byc najedzonym |
course | danie (czes posilku) |
helping | porcja |
second helping | dokladka |
tea | podwieczorek |
corkscrew | korkociąg |
tin-opener | otwieracz do puszek |
ladle | hochla |
funnel | lejek |
whisk | ubijaczka |
grater | tarka |
colander | durszlak |
sieve | sito |
rolling pin | wałek |
cutlery | sztucce |
stewed | DUSZONE MIĘSO |
sparcling water | gazowana woda |
bitter | gorzko |
stout | ciemne piwo |