add | dodać |
bake | piec ciasto |
barbecue | piec na grillu |
beat | ubijać |
blanch | blanszować,obgotować |
boil | gotować się,wrzec |
boil dry | wygotować się |
boil up | zagotować |
brew | zaopatrzyć |
broil/grill | piec na rożnie |
brown | przyrumienić się |
burn | przypalić się |
chop | siekać |
cook | gotować |
core | wydrążyć |
cream | ubić na krem |
cut sth into quarters/strips/pieces | pokroić coś na ćwiartki/paseczki/kawałki |
dice | pokroić w kostkę |
flavour | przyprawić,doprawić |
frost/ice | lukrować |
deep-fry | smażyć na głębokim tłuszczu |
fry in oil/butter | smażyć na oleju/maśle |
garnish | przybrać(potrawę),ozdobić |
go bad/go off | zepsuć się |
grate | trzeć na tarce |
grease | natłuścić |
grease a tin | nasmarować blachę tłuszczem |
heat | podgrzewać |
knead | zagniatać |
knead dough | zagniatać ciasto |
make tea | zrobić herbatę |
mash | rozgniatać |
melt | topić się |
mince | mielić |
mix | mieszać,miksować |
overcook | rozgotować |
peel | obrać |
pickle | marynować |
pour | nalewać |
preheat the oven | podgrzać piekarnik |
put sth in the oven | włożyć coś do piekarnika |
reheat | odgrzać |
rise | rosnąć o cieście |
roast | piec (mięso) |
salt | solić |
season | przyprawić |
season to taste | doprawić do smaku |
set | tężeć(o galaretce) |
shake | wstrząsnąć |
sieve/sift | przesiewać |
simmer | dusić na wolnym ogniu |
slice | kroić w plasterki |
slice off | odkroić |
smoke | wędzić |
soak | moczyć, nasączać |
soften | zmięknąć |
sour/turn sour | skwaśnieć |
squeeze out | wyciskać(sok) |
spread sth on sth | smarować coś czymś |
stew | dusić się |
stir sth into sth | mieszać coś z czymś |
stuff | faszerować,nadziewać |
sweeten | słodzić |
taste | próbować |
thicken | zagęścić |
thicken the sauce with some flour | zagęścić sos mąką |
undercook | nie dogotować |
whip | ubijać |
whisk | ubijać na pianę |