aglio e olio – aljooljo | z czosnkiem i oliwą | |
bolognese – bolonieze | zazwyczaj sos boloński np. spaghetti bolognese | |
bruschetta – bruskietta | grzanka | |
cannelloni – kannelloni | makaronowe grube rurki | |
cappuccino – kappuccino | kawa ze spienionym mlekiem | |
carpaccio – karpacio | danie z surowych plasterków mięsa | |
Chianti – kianti | czerwone wytrawne wino | |
conchiglioni – konkiljoni | makaron duże muszle | |
farfalle – farfalle | makaron kokardki | |
focaccia – fokaccia | pieczywo z dodatkami, które zazwyczaj stanowi podstawę pizzy | |
funghi – fungi | grzyby | |
gnocchi – nioki | włoskie kluski (jak kopytka w paski) | |
gorgonzola - gorgoncola | ser pleśniowy | |
lasagne – lazańa | danie lub makaronowe płaty | |
latte macchiato – latte makkiato | napój kawowy 3-warstwowy, mleko, espresso i piana mleczna | |
panna cotta – pana cotta | zimny deser na bazie śmietanki i żelatyny (agaru) z różnymi dodatkami i sosami | |
Rizi-bizi – ricci bicci | włoskie risotto z groszkiem | |
stracciatella – straciatella | włoski rosół z małymi kluseczkami lub lody śmietankowy z kawałkami czekolady | |
tiramisu – tiramizu | deser przekładany z biszkoptów masy mascarpone i startej gorzkiej czekolady | |
mascarpone | ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech | |
risotto | ryż podsmażany na tłuszczu z dodatkiem czosnku/cebuli gotowany z dodatkiem wina a później w rosole | |
zabaglione – zabajlone | deser na bazie wina Marsala, żółtek jaj i cukru | |