wordki.pl - nauka słówek
słownik angielsko-polski
wybierz język nauki
angielski
wszystkie zestawy
moje zestawy
pomoc
login:
hasło:
załóż konto
kuchnia włoska
autor: patricias
NAUKA
ukryj
ukryj
edycja
dodaj do moich zestawów
drukowanie
aglio e olio – aljooljoz czosnkiem i oliwą
bolognese – boloniezezazwyczaj sos boloński np. spaghetti bolognese
bruschetta – bruskiettagrzanka
cannelloni – kannellonimakaronowe grube rurki
cappuccino – kappuccinokawa ze spienionym mlekiem
carpaccio – karpaciodanie z surowych plasterków mięsa
Chianti – kianticzerwone wytrawne wino
conchiglioni – konkiljonimakaron duże muszle
farfalle – farfallemakaron kokardki
focaccia – fokacciapieczywo z dodatkami, które zazwyczaj stanowi podstawę pizzy
funghi – fungigrzyby
gnocchi – niokiwłoskie kluski (jak kopytka w paski)
gorgonzola - gorgoncolaser pleśniowy
lasagne – lazańadanie lub makaronowe płaty
latte macchiato – latte makkiatonapój kawowy 3-warstwowy, mleko, espresso i piana mleczna
panna cotta – pana cottazimny deser na bazie śmietanki i żelatyny (agaru) z różnymi dodatkami i sosami
Rizi-bizi – ricci bicciwłoskie risotto z groszkiem
stracciatella – straciatellawłoski rosół z małymi kluseczkami lub lody śmietankowy z kawałkami czekolady
tiramisu – tiramizudeser przekładany z biszkoptów masy mascarpone i startej gorzkiej czekolady
mascarponeser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech
risottoryż podsmażany na tłuszczu z dodatkiem czosnku/cebuli gotowany z dodatkiem wina a później w rosole
zabaglione – zabajlonedeser na bazie wina Marsala, żółtek jaj i cukru
wrzuć na fb
β27