| aglio e olio – aljooljo | z czosnkiem i oliwą |
| bolognese – bolonieze | zazwyczaj sos boloński np. spaghetti bolognese |
| bruschetta – bruskietta | grzanka |
| cannelloni – kannelloni | makaronowe grube rurki |
| cappuccino – kappuccino | kawa ze spienionym mlekiem |
| carpaccio – karpacio | danie z surowych plasterków mięsa |
| Chianti – kianti | czerwone wytrawne wino |
| conchiglioni – konkiljoni | makaron duże muszle |
| farfalle – farfalle | makaron kokardki |
| focaccia – fokaccia | pieczywo z dodatkami, które zazwyczaj stanowi podstawę pizzy |
| funghi – fungi | grzyby |
| gnocchi – nioki | włoskie kluski (jak kopytka w paski) |
| gorgonzola - gorgoncola | ser pleśniowy |
| lasagne – lazańa | danie lub makaronowe płaty |
| latte macchiato – latte makkiato | napój kawowy 3-warstwowy, mleko, espresso i piana mleczna |
| panna cotta – pana cotta | zimny deser na bazie śmietanki i żelatyny (agaru) z różnymi dodatkami i sosami |
| Rizi-bizi – ricci bicci | włoskie risotto z groszkiem |
| stracciatella – straciatella | włoski rosół z małymi kluseczkami lub lody śmietankowy z kawałkami czekolady |
| tiramisu – tiramizu | deser przekładany z biszkoptów masy mascarpone i startej gorzkiej czekolady |
| mascarpone | ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech |
| risotto | ryż podsmażany na tłuszczu z dodatkiem czosnku/cebuli gotowany z dodatkiem wina a później w rosole |
| zabaglione – zabajlone | deser na bazie wina Marsala, żółtek jaj i cukru |