liquid | ciekły |
covered | przykryty |
stock | magazyn/zapasy |
sauce pan | rondel |
below | poniżej |
container | kontener/pojemnik |
steam | parowy |
steaming | na parze |
pan | rondel |
frying pan | smazyć na patelni/patelnia |
pieces | kawałki |
brownem | zarumienione |
fryer | frytkownica |
planty of | mnóstwo |
thin | cienki |
shaken | wstrzaśnięty |
constantly | ciagły |
burn | przypalic/spalic |
fry | smazyć |
flawour | smak |
moderate heat | średni/umiarkowany ogień |
open heat | otwarty ogień |
barbecue | gril |
oven | piekarnik |
fat | tłuszcz |
pie | szarlotka |
stewing | duszenie |
braising | prażenie |
deep-frying | smazyc w głębokim tłuszczu |
sauteing | smazyc w płytkim tłuszczu |
flambeing | redukowanie alkoholu |
bolling/grilling | opiekanie/grilowanie |
roasting | pieczenie mięsa |
baking | pieczenie ciast |