braise | dusić,udusić(mięso na wolnym ogniu) |
brown | przyrumienić,zbrązowić |
poach | gotować jajko bez skorupki |
roast | piec(w piekarniku) |
simmer | gotować na wolnym ogniu |
steam | gotować na parze |
stew | dusić (potrawę) |
stir-fry | smażyć małe kawałki na dużym ogniu |
chop | siekać(mięso) |
crack | rozłupać |
flavour | przyprawić |
mash | gnieść, rozgniatać |
peel | obierać |
squeeze | wyciskać,ściskać |
thaw | topnieć,tajać |
bone | odfiletować |
dice | kroić w kostkę |
fillet | robić filet, filetować |
garnish | ozdobić, przybrać |
grate | trzeć na tarce |
knead | gnieść, zagniatać (ciasto na chleb) |
mince | mielić |
roll out | rozwałkować |
scale | zważyć |
scramble | pomieszać(jajka) |
dress,season | przyprawić |
shell | łuskać |
slice | ciąć na plasterki |
stone | drylować |
sprinkle | posypać,pokropić |
whisk | ubijać |
carve | pokroić(mięso na kawałki) |
shred | szatkować,pociąć na strzępy |
skim | usuwać z powierzchni(śmietanę,tłuszcz) |
stuff | faszerować,upychać |
skin | oskalpować,obierać ze skóry |