braise | dusić,udusić(mięso na wolnym ogniu) | |
brown | przyrumienić,zbrązowić | |
poach | gotować jajko bez skorupki | |
roast | piec(w piekarniku) | |
simmer | gotować na wolnym ogniu | |
steam | gotować na parze | |
stew | dusić (potrawę) | |
stir-fry | smażyć małe kawałki na dużym ogniu | |
chop | siekać(mięso) | |
crack | rozłupać | |
flavour | przyprawić | |
mash | gnieść, rozgniatać | |
peel | obierać | |
squeeze | wyciskać,ściskać | |
thaw | topnieć,tajać | |
bone | odfiletować | |
dice | kroić w kostkę | |
fillet | robić filet, filetować | |
garnish | ozdobić, przybrać | |
grate | trzeć na tarce | |
knead | gnieść, zagniatać (ciasto na chleb) | |
mince | mielić | |
roll out | rozwałkować | |
scale | zważyć | |
scramble | pomieszać(jajka) | |
dress,season | przyprawić | |
shell | łuskać | |
slice | ciąć na plasterki | |
stone | drylować | |
sprinkle | posypać,pokropić | |
whisk | ubijać | |
carve | pokroić(mięso na kawałki) | |
shred | szatkować,pociąć na strzępy | |
skim | usuwać z powierzchni(śmietanę,tłuszcz) | |
stuff | faszerować,upychać | |
skin | oskalpować,obierać ze skóry | |