wordki.pl - nauka słówek
cz (2)
autor: Emika
braisedusić,udusić(mięso na wolnym ogniu)
brownprzyrumienić,zbrązowić
poachgotować jajko bez skorupki
roastpiec(w piekarniku)
simmergotować na wolnym ogniu
steamgotować na parze
stewdusić (potrawę)
stir-frysmażyć małe kawałki na dużym ogniu
chopsiekać(mięso)
crackrozłupać
flavourprzyprawić
mashgnieść, rozgniatać
peelobierać
squeezewyciskać,ściskać
thawtopnieć,tajać
boneodfiletować
dicekroić w kostkę
filletrobić filet, filetować
garnishozdobić, przybrać
gratetrzeć na tarce
kneadgnieść, zagniatać (ciasto na chleb)
mincemielić
roll outrozwałkować
scalezważyć
scramblepomieszać(jajka)
dress,seasonprzyprawić
shellłuskać
sliceciąć na plasterki
stonedrylować
sprinkleposypać,pokropić
whiskubijać
carvepokroić(mięso na kawałki)
shredszatkować,pociąć na strzępy
skimusuwać z powierzchni(śmietanę,tłuszcz)
stufffaszerować,upychać
skinoskalpować,obierać ze skóry