add | dodawać |
bake (a cake) | piec (ciasto) |
barbecue | piec coś na grillu |
be full | być najedzonym |
be hungry | być głodnym |
beat (eggs) | ubijać (jaja) |
beetroot soup | barszcz |
boil | zagotować, wrzeć |
carve | pokorić |
chicken stock | wywar, rosół z kurczaka |
chop (meat) | siekać (mięso) |
cover | przykrywać |
crush (nuts) | miażdżyć, rozbijać (orzechy) |
dish | potrawa |
dumplings | pierogi |
eat out | jeść poza domem |
fry | smażyć |
grate | trzeć na tarce |
grill | piec na grillu |
heat | zagrzać, rozgrzać |
home-made pasta with meat and sauce | domowey makaron z mięsem i sosem |
ingredient | składnik |
melt (butter) | topić (masło) |
mix | mieszać |
blend | mieszać 2znaczenie |
packed lunch | drugie śniadanie |
pan-cooked paella with seafood | paella z patelni z owocami morza |
peel (potatoes) | obierać (ziemniaki) |
pickle | marynować |
pour | nalewać |
recipe | przepis |
roast lamb with vegetables | pieczona janięcina z warzywami |
roast meat | pieczone mięso |
roast | piec (mięso) w piekarniku |
sauerkraut stwe | bigos |
scrambled eggs | jajeczninca |
season with (salt) | doprawione (solą) |
second helping | dokładka |
simmer | gotować na małym ogniu |
slice | kroić na plasterki, kromki |
snack | przekąska |
Spanish omelette | omlet po hiszpańsku |
stir | mieszać |
stir-fried vegetables | smażone warzywa |
struffed cabbage | rolls gołąbki |
tea | podwieczorek |