| add | dodawać |
| bake (a cake) | piec (ciasto) |
| barbecue | piec coś na grillu |
| be full | być najedzonym |
| be hungry | być głodnym |
| beat (eggs) | ubijać (jaja) |
| beetroot soup | barszcz |
| boil | zagotować, wrzeć |
| carve | pokorić |
| chicken stock | wywar, rosół z kurczaka |
| chop (meat) | siekać (mięso) |
| cover | przykrywać |
| crush (nuts) | miażdżyć, rozbijać (orzechy) |
| dish | potrawa |
| dumplings | pierogi |
| eat out | jeść poza domem |
| fry | smażyć |
| grate | trzeć na tarce |
| grill | piec na grillu |
| heat | zagrzać, rozgrzać |
| home-made pasta with meat and sauce | domowey makaron z mięsem i sosem |
| ingredient | składnik |
| melt (butter) | topić (masło) |
| mix | mieszać |
| blend | mieszać 2znaczenie |
| packed lunch | drugie śniadanie |
| pan-cooked paella with seafood | paella z patelni z owocami morza |
| peel (potatoes) | obierać (ziemniaki) |
| pickle | marynować |
| pour | nalewać |
| recipe | przepis |
| roast lamb with vegetables | pieczona janięcina z warzywami |
| roast meat | pieczone mięso |
| roast | piec (mięso) w piekarniku |
| sauerkraut stwe | bigos |
| scrambled eggs | jajeczninca |
| season with (salt) | doprawione (solą) |
| second helping | dokładka |
| simmer | gotować na małym ogniu |
| slice | kroić na plasterki, kromki |
| snack | przekąska |
| Spanish omelette | omlet po hiszpańsku |
| stir | mieszać |
| stir-fried vegetables | smażone warzywa |
| struffed cabbage | rolls gołąbki |
| tea | podwieczorek |