| thin down | rozcieńczyć |
| cut | ciąć |
| saute | piec krótko |
| bake | piec |
| expand | pęcznieć |
| heat | podgrzewać |
| flambee | płonąć,flamberować |
| get fried | podsmażać |
| plate | platerować |
| coat something with breadcrumbs | panierować |
| pasteurize | pasteryzować |
| pickled | marynowany w occie |
| ice | lukrować |
| sprout | kiełkować |
| cook | gotować |
| simmer | gotować na wolnym ogniu |
| form | formować |
| garnish | garnirować |
| separate | dzielić |
| ferment | fermentować |
| stew | dusić |
| stone | drylować |
| ripen | dojrzewać |
| bring something to boil | doprowadzić do wrzenia |
| cool | chłodzić |
| count | liczyć |
| crush | kruszyć |
| coagulate | krzepnąć |
| water | moczyć |
| mix | miksować |
| form | modelować |
| mill | mielić |
| mince | mielić maszynką |
| mix | mieszać |
| measure | mierzyć |
| pan-fry | opiekać na patelni |
| grill | opiekać nad ogniem |
| lambee | opalać |
| spin dry | odwirować |
| drip | odciskać |
| grease | natłuścić |
| glaze | nabłyszczać |