bar | tabliczka (np. czekolady), kostka (np. mydła), sztabka (np. złota) |
slice | plasterek |
loaf | bochenek |
packet | paczka, opakowanie |
jar | słoik |
tub | pojemnik (np. na masło), pudełko (np. z lodami) |
carton | karton, pudełko, pojemnik |
can | puszka (np. z konserwą) |
tin | puszka (np. z napojem) |
side plate | talerzyk deserowy |
saucer | spodek (od filiżanki) |
table mat | mata, podkładka |
chop | siekać |
grate | trzeć na tarce |
pour | nalewać |
fry | smażyć |
roast | piec (używając oleju, np. mięso w piekarniku) |
steam | gotować na parze |
heat | podrzewać |
scrambled eggs | jajecznica |
tender | miękki, kruchy (dobrze ugotowany) |
overcooked | rozgotowany |
underdone | niedogotowany, niedosmażony (o mięsie), lekko krwisty (o steku) |
raw | surowy (nieugotowany) |
just right | w sam raz |
burnt | spalony |
tasty | smaczny |