bar | tabliczka (np. czekolady), kostka (np. mydła), sztabka (np. złota) | |
slice | plasterek | |
loaf | bochenek | |
packet | paczka, opakowanie | |
jar | słoik | |
tub | pojemnik (np. na masło), pudełko (np. z lodami) | |
carton | karton, pudełko, pojemnik | |
can | puszka (np. z konserwą) | |
tin | puszka (np. z napojem) | |
side plate | talerzyk deserowy | |
saucer | spodek (od filiżanki) | |
table mat | mata, podkładka | |
chop | siekać | |
grate | trzeć na tarce | |
pour | nalewać | |
fry | smażyć | |
roast | piec (używając oleju, np. mięso w piekarniku) | |
steam | gotować na parze | |
heat | podrzewać | |
scrambled eggs | jajecznica | |
tender | miękki, kruchy (dobrze ugotowany) | |
overcooked | rozgotowany | |
underdone | niedogotowany, niedosmażony (o mięsie), lekko krwisty (o steku) | |
raw | surowy (nieugotowany) | |
just right | w sam raz | |
burnt | spalony | |
tasty | smaczny | |