piec ciasto | bake |
blanszować | blanch |
blendować | blend |
dusić | braise |
karmelizowac | caramelize |
dzielić na porcje | carve |
chłodzić | chill |
mieszać w jednolitą masę | cream |
smażyć na głębokim oleju | deep fry |
kroić w kostkę | dice |
dodwać alkohol | flambe |
przyprawiać | flavour |
przygotowywać potrawkę | fricasee |
smażyć | fry |
dekorowanie | garnish |
trzeć na tarce | grate |
smażyć na ruszcie | grill |
mielić ucierac | grind |
przecierać | liquidize |
marynować | marinade |
podgotować | paraboil |
gotować bez skorupki | poach |
piec w piekarniku | roast |
smażyć bez panierki | saute |
kroić w plastry | slice |
gotować na parze | steam |
smażenie i mieszanie | stir-fry |
faszerować | stuff |
dusić w sosie własnym | stew |
kostki | cubes |
wyciskać | squeeze |
stopić | to melt |
siekać | to chop |
szatkować | to shared into very small pieces |
tarka | rough metal tool |
płytka patelnia | shallow pan |
płomień | flame |
miąsz | pulp |
dodawać przypraw | to add spices and seasoning |
bułka tarta | breadcrumbs |
wieprzowina | pork |
jagnięcina | lamb |
baranina | muton |
dziczyzna | vernison |
sarnina | deer |
wołowina | beef |
cielęcina | veal |
kurczak | chicken |
indyk | turky |
drób | poultry |
dorsz | cod |
morszczuk | hake |
flądra | plaice |
makrela | mackerel |
śledź | herring |
sardynka | sardine |
pstrąg | trout |
łosoś | salmon |
krewetki duże | prawns |
krewetki małe | shrimps |