piec ciasto | bake | |
blanszować | blanch | |
blendować | blend | |
dusić | braise | |
karmelizowac | caramelize | |
dzielić na porcje | carve | |
chłodzić | chill | |
mieszać w jednolitą masę | cream | |
smażyć na głębokim oleju | deep fry | |
kroić w kostkę | dice | |
dodwać alkohol | flambe | |
przyprawiać | flavour | |
przygotowywać potrawkę | fricasee | |
smażyć | fry | |
dekorowanie | garnish | |
trzeć na tarce | grate | |
smażyć na ruszcie | grill | |
mielić ucierac | grind | |
przecierać | liquidize | |
marynować | marinade | |
podgotować | paraboil | |
gotować bez skorupki | poach | |
piec w piekarniku | roast | |
smażyć bez panierki | saute | |
kroić w plastry | slice | |
gotować na parze | steam | |
smażenie i mieszanie | stir-fry | |
faszerować | stuff | |
dusić w sosie własnym | stew | |
kostki | cubes | |
wyciskać | squeeze | |
stopić | to melt | |
siekać | to chop | |
szatkować | to shared into very small pieces | |
tarka | rough metal tool | |
płytka patelnia | shallow pan | |
płomień | flame | |
miąsz | pulp | |
dodawać przypraw | to add spices and seasoning | |
bułka tarta | breadcrumbs | |
wieprzowina | pork | |
jagnięcina | lamb | |
baranina | muton | |
dziczyzna | vernison | |
sarnina | deer | |
wołowina | beef | |
cielęcina | veal | |
kurczak | chicken | |
indyk | turky | |
drób | poultry | |
dorsz | cod | |
morszczuk | hake | |
flądra | plaice | |
makrela | mackerel | |
śledź | herring | |
sardynka | sardine | |
pstrąg | trout | |
łosoś | salmon | |
krewetki duże | prawns | |
krewetki małe | shrimps |