| boil | gotować (zupe) |
| chop | kroić (w kostke) |
| cook | gotować |
| cut | ciąć |
| cover | przykryć |
| fill | wypełnić (naczynie) |
| fry | smażyć |
| grate | ścierać ( na tarce) |
| peel | obierać |
| mash | utłuc (ziemniaki) |
| pick | nakłuwać |
| pour | nalewać |
| quality | jakość |
| crayfish | rak |
| octopus | ośmiornica |
| add | dodawać |
| bake | piec |
| beat | ubijać |
| dish | danie |
| price | cena |
| oysters | ostrygi |
| mussels | małże |
| prawns | krewetki |
| scallops | przegrzebki |
| lobster | homar |
| seafood | owoce morza |
| pick | nakłuwać |
| vefigrerate | schłodzić |
| roast | piec w piekarniku |
| season | przyprawiać |
| shake | wstrząsnąć |
| skim | zbierać (szumowiny) |
| sprinkle | posypać |
| stir | mieszać |
| whip | ubijać |
| slice | kroić (w plastry) |