beef | wołowina |
carp | karp |
chicken breast | pierś kurczaka |
cod | dorsz |
herring | śledź |
pork | wieprzowina |
poultry | drób |
salmon | łosoś |
tuna | tuńczyk |
beetroot | burak |
broccoli | brokuły |
celery | seler |
chives | szczypiorek |
dill | koperek |
garlic | czosnek |
leek | por |
lettuce | sałata |
parsley | pietruszka, natka pietruszki |
prunes | suszone śliwki |
sauerkraut | kiszona kapusta |
breadcrumbs | bułka tarta |
cream | śmietana |
egg white | białko |
egg yolk | żółtko |
fat | tłuszcz |
flour | mąka |
herbs | zioła |
mayonnaise | majonez |
pasta | makaron |
spices | przyprawy |
seasoning | przyprawy |
wild mushrooms | grzyby |
yeast | drożdże |
add | dodać |
bake | upiec |
baking powder / soda | proszek do pieczenia |
barbecue | grill |
batter | ciasto naleśnikowe |
beat | ubić |
boil | ugotować (w wodzie ) |
casserole | zapiekać, zapiekanka |
chop | siekać |
cover | przykryć |
crush | rozgnieść, utłuc (np. mięso ) |
cut | kroić |
drain | odcedzić |
fried | smażony |
fry | smażyć |
grate | utrzeć na tarce |
grated | utarty |
heat | podgrzać |
home- made | domowej roboty |
mince | mielić |
minced | mielone |
mix | miksować |
mixture | mieszanka |
peel | obierać |
pour | wlać |
put something in the oven | włożyć coś do piekarnika |
recipe | przepis, receptura |
roast | piec (mięso i warzywa w piekarniku) |
roast beef | pieczeń wołowa |
season | przyprawić |
serve | podawać |
simmer | gotować (się) na wolnym ogniu |
slice | kroić na plasterki, plasterek |
smoke | wędzić |
smoked | wędzone |
spoonful | łyżeczka |
spread | smarować |
sprinkle | posypać |
squeeze | wycisnąć |
stew | 1. dusić 2. gulasz |
stir | wymieszać |
stuff | nadziewać |
stuffed | nadziewana |