| bowl | miska |
| utensils | sprzęt, naczynia |
| pinch | szczypta |
| chop | siekać |
| sequencing | uporządkowane |
| prawn | krewetki |
| chicken kiev | nadziewany kotlet z piersi kurczaka |
| delightful | zachwycający |
| aside | na bok (na przykład przy smażeniu) |
| onions | cebula |
| simmer | gotować na wolnym ogniu |
| scampi | danie z homarów |
| peas | groch |
| roast lamb | smażona jagnięcina |
| lamb | jagnięcina |
| pork | wieprzowina |
| cod | dorsz |
| squid | kałamarnica |
| beef | wołowina |
| pork chps | kotlet schabowy |
| rare | niedosmażony, krwisty |
| apart | osobno, oddzielnie |
| consomme | rosół, bulion |
| rodon bleu | wykwintny, doskonały |
| garlic | czosnek |
| gateaux | tort, ciastko z kremem |
| paella | hiszpańska potrawa z ryżu, kurczaka, lub owoców morza, jarzyn |
| recipe | przepis |
| roast | piec |
| settle for | zadowolić się czymś |
| slice | plasterek kawałki |
| start | placek z owocami |