| bakterie | MPA 37 24-48 7 |
| grzyby | brzeczka 23 3-5 5,5-5,6 |
| bakterie proteolicztyczne | żelatyna 20-22 24-28 7 |
| promieniowce | Gauzea 28 5-3 7 |
| ziarniak | micrococcus |
| dwoinka | diplococcus |
| paciorkowiec | streptococcus |
| czwórniak | tetracoccus |
| sześcianka | sarcina |
| gronkowiec | staphylococcus |
| laseczka tlenowa | bacillus |
| laseczka beztlenowa | clostridium |
| pałeczka | bacterium |
| przecinkowiec | vibro |
| śrubowiec | spirillum |
| krętek | spirochaeta |
| piekarnictwo | sachcaromyces cerevisiae |
| browarnictwo | saccharomyces cerevisiae, saccharomyces carslbergensis, saccharomyces uvarum |
| winiarstwo | saccharomyces cerevisiae, saccharomyces bayamus |
| gorzelnictwo | saccharomyces cerevisiae |
| żywotnośc drożdzy | preprat przyżyciowy w 0,5% stężeniu błękitu metylenowego |
| odżywianie drożdzy | płyn Lugola |
| streptomyces griseus | streptomycyna |
| streptomyces noursei | nystatyna |
| streptomyces venezuelae | chloram fenikol |
| streptomyces erythreus | erytromycyna |
| mycobacterium tuberculosis | prątek gruźlicy |
| mycobacterium leprae | prątek trądu |
| streptomyces scabies | parch zwykły ziemniaka |
| actinomyces bovis | promienica bydła |
| aspergillus flavus | offatoksyny b1 b2 g1 g2 |
| penicillium citrinum | cytrynina |
| penicillium rugulosum | rugulozyna |
| fusarium nivale | niwalenol |