bakterie | MPA 37 24-48 7 |
grzyby | brzeczka 23 3-5 5,5-5,6 |
bakterie proteolicztyczne | żelatyna 20-22 24-28 7 |
promieniowce | Gauzea 28 5-3 7 |
ziarniak | micrococcus |
dwoinka | diplococcus |
paciorkowiec | streptococcus |
czwórniak | tetracoccus |
sześcianka | sarcina |
gronkowiec | staphylococcus |
laseczka tlenowa | bacillus |
laseczka beztlenowa | clostridium |
pałeczka | bacterium |
przecinkowiec | vibro |
śrubowiec | spirillum |
krętek | spirochaeta |
piekarnictwo | sachcaromyces cerevisiae |
browarnictwo | saccharomyces cerevisiae, saccharomyces carslbergensis, saccharomyces uvarum |
winiarstwo | saccharomyces cerevisiae, saccharomyces bayamus |
gorzelnictwo | saccharomyces cerevisiae |
żywotnośc drożdzy | preprat przyżyciowy w 0,5% stężeniu błękitu metylenowego |
odżywianie drożdzy | płyn Lugola |
streptomyces griseus | streptomycyna |
streptomyces noursei | nystatyna |
streptomyces venezuelae | chloram fenikol |
streptomyces erythreus | erytromycyna |
mycobacterium tuberculosis | prątek gruźlicy |
mycobacterium leprae | prątek trądu |
streptomyces scabies | parch zwykły ziemniaka |
actinomyces bovis | promienica bydła |
aspergillus flavus | offatoksyny b1 b2 g1 g2 |
penicillium citrinum | cytrynina |
penicillium rugulosum | rugulozyna |
fusarium nivale | niwalenol |