nutrients | skł. odżywcze |
bacon | bekon, boczek |
cod | dorsz |
eel | węgorz |
herring | śledź |
lamb | jagnięcina |
pork | wieprzowina |
salmon | łosoś |
trout | pstrąg |
turkey | indyk |
veal | cielęcina |
home-made | domowej roboty |
lean/fatty meat | chude/tłuste mięso |
mouth-watering | smakowity |
pickled | marynowany |
raw meat | surowe mięso |
savoury | wytrawny |
spicy | ostry |
tasty | smaczny |
tempting | kuszący |
tender/tough meat | delikatne/twarde mięso |
calcium | wapno |
carbohydrates | węglowodany |
fibre | błonnik |
protein | białko |
starch | skrobia |
saturated fats | tłuszcze nasycone |
vitamins | witaminy |
beat eggs | ubijać jajka |
boil | ugotować |
bowl | miska |
chop | kroić, siekać |
drain pasta | odcedzać makaron |
fry | smażyć |
grate | zetrzeć |
mix | mieszać skł. |
saucepan | rondel |
slice | kroić na plastry |
stir | mieszać |
stir fry | smażyć krótko na dużym ogniu |
can | puszka |
tablespoon | łyżka stołowa |
tub | plastikowe pudełko z przykrywką |
tube | tubka |