| add | dodać |
| bake (a cake) | upiec (ciasto) |
| baking powder/soda | proszek do pieczenia |
| a barbecue | grill |
| batter | ciasto naleśnikowe |
| beat | ubić |
| boil | ugotować (w wodzie) |
| casserole | zapiekać zapiekanka ` |
| chop | siekać |
| cover | przykryć |
| crush | rozgnieść, utłuc (np. mięso) |
| cut | kroić |
| drain | odcedzić |
| fried | smażony |
| fry | smażyć |
| grate | utrzeć na tarce |
| grated (cheese) | utarty ser |
| heat | podgrzać |
| a home-made (dish) | danie domowej roboty |
| mince | mielić |
| minced ( meat ) | mielone mięso |
| mix | miksować |
| mixture | mieszanka |
| peel | obierać |
| pour ( into ) | wlać do |
| put something in the oven | włożyć coś do piekarnika |
| a recipe | przepis, receptura |
| roast | piec ( w piekarniku ) |
| roast beef | pieczeń wołowa |
| season | przyprawić |
| serve | podawać |
| simmer | gotować ( się ) na małym ogniu |
| slice | kroić na plasterki, plasterek |
| smoke | wędzić |
| smoked | wędzone |
| a spoonful ( of sugar ) | łyżeczka cukru |
| spread ( with butter ) | smarować ( masłem ) |
| sprinkle ( with powder sugar ) | posypać cukrem pudrem |
| squeeze | wycisnąć |
| stew | dusić, gulasz |
| stir | wymieszać |
| stuff | nadziewać |
| stuffed ( duck ) | nadziewana kaczka |
| ounce ( oz ) | uncja, drobina |
| a pinch | szczypta |
| a pint ( pt ) | pół kwarty |
| a pound ( lb ) | funt |