add | dodać |
bake (a cake) | upiec (ciasto) |
baking powder/soda | proszek do pieczenia |
a barbecue | grill |
batter | ciasto naleśnikowe |
beat | ubić |
boil | ugotować (w wodzie) |
casserole | zapiekać zapiekanka ` |
chop | siekać |
cover | przykryć |
crush | rozgnieść, utłuc (np. mięso) |
cut | kroić |
drain | odcedzić |
fried | smażony |
fry | smażyć |
grate | utrzeć na tarce |
grated (cheese) | utarty ser |
heat | podgrzać |
a home-made (dish) | danie domowej roboty |
mince | mielić |
minced ( meat ) | mielone mięso |
mix | miksować |
mixture | mieszanka |
peel | obierać |
pour ( into ) | wlać do |
put something in the oven | włożyć coś do piekarnika |
a recipe | przepis, receptura |
roast | piec ( w piekarniku ) |
roast beef | pieczeń wołowa |
season | przyprawić |
serve | podawać |
simmer | gotować ( się ) na małym ogniu |
slice | kroić na plasterki, plasterek |
smoke | wędzić |
smoked | wędzone |
a spoonful ( of sugar ) | łyżeczka cukru |
spread ( with butter ) | smarować ( masłem ) |
sprinkle ( with powder sugar ) | posypać cukrem pudrem |
squeeze | wycisnąć |
stew | dusić, gulasz |
stir | wymieszać |
stuff | nadziewać |
stuffed ( duck ) | nadziewana kaczka |
ounce ( oz ) | uncja, drobina |
a pinch | szczypta |
a pint ( pt ) | pół kwarty |
a pound ( lb ) | funt |