to strain | cedzić | |
to stew | dusić ( mięso) | |
to stuff | nadziewać, faszerować | |
to filter | filtrować | |
to boil | gotować | |
to steam | gotować na parze | |
to stimmer | gotować na wolnym ogniu | |
to cook | gotować | |
to cut | kroić | |
to slice | kroić w plastry | |
to ice | lukrować | |
to shell | łuskać | |
to pickle | marynować | |
to stir | mieszać | |
to mix | miksować | |
to soak | namoczyć (np. fasolę) | |
to peel | obierać | |
to drain | odcedzić, osuszyć( warzywa) | |
to toast | opiekać | |
to bread | panierować | |
to bake | piec | |
to roast | piec na ruszcie, w piekarniku | |
to baste | polać ( tłuszczem) | |
to chop | posiekać | |
to strain | przecierać | |
to crush | rozgnieść | |
to thaw | rozmrażać | |
to melt | rozpuścić | |
to fry | smażyć | |
to salt | solić | |
to beat | ubijać ( jajka) | |
to knead | ugniatać | |
to pour | nalać | |
to freeze | mrozić | |
to dip | zanurzyć | |
to mince | zemleć ( mięso) |