to strain | cedzić |
to stew | dusić ( mięso) |
to stuff | nadziewać, faszerować |
to filter | filtrować |
to boil | gotować |
to steam | gotować na parze |
to stimmer | gotować na wolnym ogniu |
to cook | gotować |
to cut | kroić |
to slice | kroić w plastry |
to ice | lukrować |
to shell | łuskać |
to pickle | marynować |
to stir | mieszać |
to mix | miksować |
to soak | namoczyć (np. fasolę) |
to peel | obierać |
to drain | odcedzić, osuszyć( warzywa) |
to toast | opiekać |
to bread | panierować |
to bake | piec |
to roast | piec na ruszcie, w piekarniku |
to baste | polać ( tłuszczem) |
to chop | posiekać |
to strain | przecierać |
to crush | rozgnieść |
to thaw | rozmrażać |
to melt | rozpuścić |
to fry | smażyć |
to salt | solić |
to beat | ubijać ( jajka) |
to knead | ugniatać |
to pour | nalać |
to freeze | mrozić |
to dip | zanurzyć |
to mince | zemleć ( mięso) |