wok | patelnia do gotowania chińskiego jedzenia |
to stir-fry | smażyć małe kawałki na dużym ogniu-> wok |
streamer | pojemnik używany do gotowania na parze/->parowar? |
to stream | gotować na parze |
deep fat fryer | frytkowanica |
to deep-fry | smażyć na głębokim tłuszczu |
casserole | naczynie do duszenia potraw |
braise = | stew |
to braise | dusić |
food processor | robot kuchenny |
to chop | siekać |
to slice | ciąć na plastry |
to mix | mieszać |
whisk | trzepaczka |
to beat | ubijać |
colander | durszlak |
to drain | odsączać |
grater | tarka |
to grate | ścierać |
garlic crusher | wyciskarka do czosnku |
to crush | miażdżyć |
sieve | sito |
to sieve | przesiewać |
peerler | skrobak, nożyk |
to peel | obierać |
lemon squeezer | wyciskacz |
to squeeze (over) | wyciskać |
corkscrew | korkociąg |
ladle | łyżka wazowa |
kitchen scales | waga kuchenna |
fizz | gaz |
take some time | nie spieszyć się |
aromas | aromaty |
glass | kieliszek |
straight away | od razu |
ferment | fermentować |
flavour components | składniki smakowe |
chemicals | substancje chemiczne |
dust | kurz |
your best bet | najlepiej |
reliable brands | wiarygodne marki |
corner shop | sklep osiedlowy |
come across | natknąć się |
be about | kręcić się |
make a selection | dokonać wyboru |
own brand | marka własna |
independent wine shop | sklep z winami |
be run | prowadzić |
people who are really into | którzy pasjonują się |
tasting | degustacja |
seed | mnóstwo, masa |
occasional | sporadyczny |
monocle | monokl |
bow tie | muszka |
light-hearted | żartobliwy |
inherently | z natury |
poshed | wykwintny |
outdated | przestarzały |
have a good time | dobrze się bawić |
intake | spożycie |
stroke | udar, wylew |
tinned | = canned |
tinned | z puszki |
ill-health | zły stan zdrowia |
sweetened | słodzony |
random | haphazard |
guidelines | instructions |
caution | warn |
to groan | to moan |
outstanding | not yet solved |
premature | done too early |
dodgy | involving risk- podejrzany, ryzykowny |
perplexed | puzzled |
sound | thorough |
free-range eggs | jaja z wolnego wybiegu |
pinch of salt | szczypta soli |
yolk | żóltko |
whies | białko |
whisk up/beat | ubijać |
to chop | siekać, krajać |
to melt | roztapiać |
to grate | trzeć na tarce |
crack/ break eggs | rozbić jajka |
coat the bottom | pokryć dno |
tilt the pan | przekręcić patelnie |
turn the heat down | zmniejszyć ogień |
overcook | rozgotować |
to flap | trzepotać |
non-stick pan | nieprzylepny, nie przylegający |
cast iron | żeliwny |
spatula | szpachelka/ łopatka |
crispy | chrupiący |
raw | surowy |
silky | gładki, jedwabisty |
spring onion | cebula dymka |
fillet | filet |
breast | pierś |
coconut milk | mleczko kokosowe |
soya beans | soja |
broad beans | bób |
runner beans | fasola |
peas | groszek |
coriander | kolendra |
to snip | ciąć nożyczkami |
cream cheese | serek śmietankowy |
vanilla pods | strączki/laska wanili |
sponge | biszkopt |
orange zest | skórka pomarańczowa |
icing sugar | cukier puder |
slice | ciąć na plasterki |
make up filling | przygotować nadzienie |
cake tin | forma do pieczenia |
tray | taca |
full fat | pełnotłusty |
marble cake | ciasto marmurkowe |
grate the cheese | zetrzyj ser na tarce |
garnish | przybierz |
line nicely/smoothly/ evenly | wypełniać .. równo |
spread out | rozsmaruj |
finely | drobno |
sprinkle | posypać |
to boost a flavour season | doprawiać |
to grind/up | zmielić |
season to taste | dopraw do smaku |
puff-pastry | ciasto francuskie |
shortcrust pastry | kruche ciasto |
simmer | dusic/ ... gotować na wolnym ogniu |
nutmeg | gałka muszkatołowa |
dice | kroić w kostkę |
preheat | nagrzać |
baking powder | proszek do pieczenia |
dough | ciastro surowe |
smoked bacon | wędzony bekon |
cumin | kminek |
parsley | pietruszka |
sparkling wine | wino musujące |
dry wine | wino wytrawne |
sweet/semi-sweet wine | słodkie/półsłodkie wino |
bottomless box | bez dna |
crispness | kruchosc, |
caged eggs | jaja kur w klatkach |
extra virgin olive | oliwa z oliwek |
crack | rozlupac |
open up | otworzyc |
tilt | przechylac |
flap | trzepotac |
coat | przykryc |
dislodge | przemiescic |
serve | podawać |
snack | przekąska |
first/main course | główne danie |
starter | przystawka |
appetiser | zakąska |
chicken thighs | udko z kurczaka |
chicken breasts | pierś z kurczaka |
stock concentrate | bulion |
stock cubes | bulion w kostkach |
frozen soya beans | mrozona soja |
fine beans | zielona fasolka |
handful | garść |
sprinkling | odrobina |
dollop | dawka, porcyjka |
grind | ostrzyc |
stir | zamieszac |
keep the crunch | utrzymać kruchość |
penetrate | przenikać |
pluck the herbs | rwać |
luscious | soczysty, pyszny |
tender | miękki, dobrze ugotowany |
stringy | łykowaty, włóknisty |
thai | tajski |
vanilla seeds | nasiona wanili |
corn flour | mąka kukurydziana |
loose bottom cake | tortownica |
cling film | folia aluminiowa |
shards | skorupka |
slice through/ up | pokroić/ przeciąć |
layer up | przekładać warstwami |
top | osiagnac szczyt |
dust | przykruszyc |
pop | strzelac |
moist | wilgotny |
bulbes of garlic | główki czosnku |
clove of garlic | ząbki czosnku |
from stove to stomach | z piekarnika na talerz |
drizzle | mżawka |
servings / serves | porcja |
basil | bazylia |
batter | rzadkie ciasto np na nalesniki |
minced / ground meat | mieso mielone |
dice | pokroic w kostke |
canned= | tinned (w puszce) |
to warn= | caution |
instructions= | guidelines |
haphazard= | random |
to moan= | to groan |
not yet solved= | outstanding |
done too early= | premature |
involving risk= | dodgy |
puzzled= | perplexed |
thorough= | sound |
clear out | make things tidy and get rid of them |
clear up | red marks disappear from skin |
hold out | move your hand or sth in your hand in a particular direction-relay race |
hold back | prevent from sty-tears |
hold up | rob/try to rob |
clear away | tidy |
hold off | delay sth |