apprentice | praktykant | |
barley malt | słód jęczmienny | |
blanch | blanszować- zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody | |
braise | dusić mięso | |
broil | piec na ruszcie | |
combine | łączyć składniki | |
crisp finish | rześki posmak | |
crockery | naczynia stołowe | |
dairy | mleczny | |
deep fry | smażyć w głębokim tłuszczu | |
dice | kroić w kostkę | |
dough | ciasto do wypieku | |
filtered beer | piwo filtrowane | |
garnish | ozdabiać | |
grainy finish | zbożowy posmak | |
glaze | zalewać polewą | |
grind | mielić | |
hops | chmiel | |
aroma | aromat | |
ice | lukrować | |
knead | ugniatać | |
malted barley | jęczmień słodowaty | |
mince | mielić | |
moisture | wilgoć | |
mould/mold | foremka | |
opaque | nieprzezroczysty, matowy | |
patisser -baker | cukiernik | |
peel | obierać/obierka | |
poach | gotować jajko bez skorupki | |
proof | impregnować | |
rye beer | piwo żytnie | |
rye malt | słód żytni | |
saute | usmażony w małej ilości tłuszczu | |
simmer | gotować na na małym ogniu | |
sous-chef | zastępca kierownika | |
steam | para wodna | |
stir-fry | szybko smażyć, mieszając | |
Tex-Mex | kuchnia teksykańsko-meksykańska | |
translucent | przezroczysty, prześwitujący | |
wheat beer | piwo pszeniczne | |
whip | ubijać | |
yeast | drożdże | |
barley sweet | landrynki | |
saddles and crowns | korpusy i podwójne piersi | |
smoke flavouring | wędzenie | |
texture | konsystencja | |
top loin | polędwiczka | |
tuna canned in spring water | tuńczyk w sosie własnym | |
whizzer | wirówka do oddzielania tłuszczu | |
whey powder | serwatka w proszku | |
castor/caster sugar | cukier puder | |
layered cheeses | ser warstwowy | |
labeling statements | informacje na etykietach | |
drop dumplings | kluski lane | |
DRV (daily reference value) | dzienne zapotrzebowanie | |
fecal bacteria | bakterie kałowe | |
peas vs petits pois | groszek/młody groszek | |
pork loin boneless | schab bez kości | |
flaked meat | rozdrobnione mięso | |
flank steak (beef) | łata (mięso wołowe) | |