| apprentice | praktykant |
| barley malt | słód jęczmienny |
| blanch | blanszować- zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody |
| braise | dusić mięso |
| broil | piec na ruszcie |
| combine | łączyć składniki |
| crisp finish | rześki posmak |
| crockery | naczynia stołowe |
| dairy | mleczny |
| deep fry | smażyć w głębokim tłuszczu |
| dice | kroić w kostkę |
| dough | ciasto do wypieku |
| filtered beer | piwo filtrowane |
| garnish | ozdabiać |
| grainy finish | zbożowy posmak |
| glaze | zalewać polewą |
| grind | mielić |
| hops | chmiel |
| aroma | aromat |
| ice | lukrować |
| knead | ugniatać |
| malted barley | jęczmień słodowaty |
| mince | mielić |
| moisture | wilgoć |
| mould/mold | foremka |
| opaque | nieprzezroczysty, matowy |
| patisser -baker | cukiernik |
| peel | obierać/obierka |
| poach | gotować jajko bez skorupki |
| proof | impregnować |
| rye beer | piwo żytnie |
| rye malt | słód żytni |
| saute | usmażony w małej ilości tłuszczu |
| simmer | gotować na na małym ogniu |
| sous-chef | zastępca kierownika |
| steam | para wodna |
| stir-fry | szybko smażyć, mieszając |
| Tex-Mex | kuchnia teksykańsko-meksykańska |
| translucent | przezroczysty, prześwitujący |
| wheat beer | piwo pszeniczne |
| whip | ubijać |
| yeast | drożdże |
| barley sweet | landrynki |
| saddles and crowns | korpusy i podwójne piersi |
| smoke flavouring | wędzenie |
| texture | konsystencja |
| top loin | polędwiczka |
| tuna canned in spring water | tuńczyk w sosie własnym |
| whizzer | wirówka do oddzielania tłuszczu |
| whey powder | serwatka w proszku |
| castor/caster sugar | cukier puder |
| layered cheeses | ser warstwowy |
| labeling statements | informacje na etykietach |
| drop dumplings | kluski lane |
| DRV (daily reference value) | dzienne zapotrzebowanie |
| fecal bacteria | bakterie kałowe |
| peas vs petits pois | groszek/młody groszek |
| pork loin boneless | schab bez kości |
| flaked meat | rozdrobnione mięso |
| flank steak (beef) | łata (mięso wołowe) |