| international (internaszynol) | międzynarodowy |
| match (macz) | mecz, dopasować |
| mushroom (maszrum) | grzyb |
| coriander (koriandar) | kolendra |
| beans (bins) | fasola |
| celery (seleri) | seler |
| cabbage (kabydż) | kapusta |
| cauliflower (koliflałer) | kalafior |
| comment (koment) | komentarz |
| item (ajtem) | pozycja,punkt,artykuł,element |
| taste (tejst) | smak |
| rubbery (rabri) | gumowaty |
| cotton wool (koton łól) | wata |
| wool (łól) | wełna |
| needle (nidel) | igła |
| produce (prodius) | produkcja,produkować |
| smell (smel) | zapach,powąchać |
| several (sewrel) | kilku,poszczególny,indywidualny,własny |
| mushy (maszi) | papkowaty,gąbczasty |
| overripe (ołwerajp) | przejrzały |
| soft (soft) | miękki |
| stringy (strini) | żylasty,ciągliwy |
| nasty (nasti) | paskudny |
| bitter (bite) | gorzki |
| bear (be) | niedźwiedź, ponieść,znieść,nosić |
| forced (fost) | wymuszony,przymusowy |
| apart (apat) | osobno,niezależnie,oddalone od siebie |
| fill up (fil ap) | czuć się sytym |
| pigg out (pig aut) | jeść szybko(jak świnia) |
| overcooked soggy (ołwerkukd sogi) | rozgotowane |
| retch (recz) | nudności |
| sauerkraut (sałekrałt) | kiszona kapusta |
| hide the taste (hajd de tejst) | ukryć smak |
| preserve (prizew) | zachować,utrzymać,ochraniać |
| vinegar (winega) | ocet |
| keen on (kin on) | przepadać za czymś |
| bone (boun) | kość |
| fridge (fridż) | lodówka |
| sharp (szarp) | ostry |
| rowing boat (rołing bołt) | łódź wiosłowa |
| oars (os) | wiosła |
| plain (plein) | zwykły,prosty |
| salt (solt) | sól |