dorsz | cod |
węgorz | eel |
śledz | herring |
makrela | mackerel |
krewetka | prawn |
pstrąg | trout |
cielęcina | veal |
drób | poultry |
wieprz | pork |
ciemny chleb | wholemeal bread |
żytni chleb/bułka | rye bread /roll |
mleko półtłuste | semi-skimed milk |
mleko pełno tłusteW | whole milk |
bób | broad beans |
fasoa wielokwiatowa | runner beans |
bakłażan | aubergine |
czarna pożeczka | blackcurrant |
cukinnia | courgette |
koper włoski | fennel |
ząbek cząsnku | garlic clove |
por | leek |
groszek | pears |
rzepa | turnip |
szczypta | pinch |
pół kwarty | pint |
pełna łżka | spoonfull |
pudełko margaryny | tab of margarine |
liść laurowy | bay leaf |
zboże/ płatki zbożowe | cereal |
makowiec | poppy-seed cake |
suszony tymianek | dried thyme |
koncentrat pomidorowy | puree tomato |
kroić/siekać | chop |
kroić w kostkę | diced |
drobno | finely |
świerzo zmielony | freshly ground |
trzeć/ucierać | grate |
próbować | sample |
smakować | taste |
mieszać | stir |
ścinać się | set |
rondel | saucepan |
półprzezroczysty | translucent |
jadalny | edible |
własnej hodowli | home-grown |
chudy/bez tłuszczu | lean |
z umierem | in moderation |
pełnoziarnisty | wholegrain |
węglowodany | carbohydrates |
tłuszcze nasycone | saturated fat |
błonnik | fibre |
z zawartością skrobi | starchy |
dodatki i środki konserwujące | additives and preservatives |
zawartość sk. odżywczych | nutrutional content |
zmniejszyć spożycie | cut down on sth |
dietetyk | dietician |
mieć słabość do słodyczy | have a sweet tooth |
sprawiać że cieknie ślinka | make youre mouth water |