dorsz | cod | |
węgorz | eel | |
śledz | herring | |
makrela | mackerel | |
krewetka | prawn | |
pstrąg | trout | |
cielęcina | veal | |
drób | poultry | |
wieprz | pork | |
ciemny chleb | wholemeal bread | |
żytni chleb/bułka | rye bread /roll | |
mleko półtłuste | semi-skimed milk | |
mleko pełno tłusteW | whole milk | |
bób | broad beans | |
fasoa wielokwiatowa | runner beans | |
bakłażan | aubergine | |
czarna pożeczka | blackcurrant | |
cukinnia | courgette | |
koper włoski | fennel | |
ząbek cząsnku | garlic clove | |
por | leek | |
groszek | pears | |
rzepa | turnip | |
szczypta | pinch | |
pół kwarty | pint | |
pełna łżka | spoonfull | |
pudełko margaryny | tab of margarine | |
liść laurowy | bay leaf | |
zboże/ płatki zbożowe | cereal | |
makowiec | poppy-seed cake | |
suszony tymianek | dried thyme | |
koncentrat pomidorowy | puree tomato | |
kroić/siekać | chop | |
kroić w kostkę | diced | |
drobno | finely | |
świerzo zmielony | freshly ground | |
trzeć/ucierać | grate | |
próbować | sample | |
smakować | taste | |
mieszać | stir | |
ścinać się | set | |
rondel | saucepan | |
półprzezroczysty | translucent | |
jadalny | edible | |
własnej hodowli | home-grown | |
chudy/bez tłuszczu | lean | |
z umierem | in moderation | |
pełnoziarnisty | wholegrain | |
węglowodany | carbohydrates | |
tłuszcze nasycone | saturated fat | |
błonnik | fibre | |
z zawartością skrobi | starchy | |
dodatki i środki konserwujące | additives and preservatives | |
zawartość sk. odżywczych | nutrutional content | |
zmniejszyć spożycie | cut down on sth | |
dietetyk | dietician | |
mieć słabość do słodyczy | have a sweet tooth | |
sprawiać że cieknie ślinka | make youre mouth water |