| bunch of grapes | kiść winogron |
| a clove of garlic | ząbek czosnku |
| core | środek owocu |
| dash of milk | odrobina mleka |
| diced carrots | marchewka pokrojona w kostkę |
| dollop of jam | odrobina dżemu |
| drumstick | pieczoneudko |
| fresh milk | świeże mleko |
| skimmed milk | mleko odtłuszczone |
| powdered milk | mleko w proszku |
| grated cheese | starty ser |
| gristle | chrząstka |
| kipper herring | wędzony śledż |
| lean | chudy |
| a loaf of bread | bochenek chleba |
| a lump of sugar | kostka cukru |
| mature cheese | dojrzały ser |
| minced beef | mielone mięso |
| a pat of butter | troche masła |
| peel | skórka owocu |
| pickled onions | marynowane cebulki |
| a pinch of salt | szczypta soli |
| pips | ziarenka w owocach |
| plain chocolate | gorzka czekolada |
| plain yoghurt | jogurt naturalny |
| rancid butter | zjełczałe masło |
| rind | skórka sera/pomarańczy/cytryny |
| roast potatoes | pieczone ziemniaki |
| a round of sandwiches | sterta kanapek |
| seedless grapes | winogrona bez pestek |
| scrambled eggs | jajecznica |
| smoked salomon | wędzony łosoś |
| sour | skwaśniałe (np.mleko) |
| sparkling water | woda gazowana |
| a stick of selery | jeden kawałek/ korzeń selera |
| still water | woda niegazowana |
| stone | duża pestka w owocach |
| tender | miękki / łatwy do pokrojenia |
| tough | twardy / trudny do pokrojenia |
| unripe | niedojrzały (np.owoc) |
| veal | cielęcina |
| a wedge of cheese | kawałek sera (trójkąt) |
| whipped cream | bita śmietana |
| chung | pajda chleba |
| cottage cheese | biały ser |
| cream | śmietana |
| curds | zsiadłe mleka |
| egg yolk | zółtko jajka |
| pasteurized milk | mleko skondensowane |
| skimmed milk | mleko odtłuszczone |
| black pudding | kaszanka |
| liverwurst | wątrobianka |
| loin | polędwica |
| mutton | baranina |
| sirloin | polędwica wołowa |
| veal | cielęcina |
| venison | dziczyzna |
| bread roll | bułka |
| cracker bread | pieczywo chrupkie |
| breadcrumbs | okruszki chleba |
| crust | skórka chleba |
| noodles | kluski |
| lard | smalec |
| biscuit | herbatnik |
| bun | bułeczka |
| sponge cake | biszkopt |
| ice cream cone | lody rożki |
| lukier | icing |
| marzipan | marcepan |
| meringue | beza |
| sundae | deser lodowy |
| waffle | gofr |
| decaffeinated coffe | kawa bezkofeinowa |
| instant coffe | kawa rozpuszczalna |
| baking | pieczenie |
| batter | ciasto (np.na naleśniki) |
| dessert spoon | łyżeczka deserowa |
| dough | ciasto (surowe / drożdźowe) |
| filling | farsz |
| pastry | ciasto (masa) |
| raw | surowy |
| tablespoon | łyżka stołowa |
| teaspoon | łyżeczka |
| baking powder | proszek do pieczenia |
| baking soda | soda |
| dried fruit | suszone owoce |
| wholemeal flour | mąka pełnoziarnista |
| marjoram | majeranek |
| preservative | konserwant |
| vinegar | ocet |
| yeast | drożdże |
| to beat | ubijać |
| to blench | blanszować |
| to boil dry | wygotować się |
| to boil up | zagotować |
| to brew | zaparzyć |
| to brown | przyrumienić |
| to chop | siekać |
| to core | wydrążyć |
| to cream | ubić na krem |
| quarters | ćwiartki |
| strips | paseczki |
| to dice | pokroić w kostkę |
| to flavour | przyprawiać |
| to garnish | przybrać potrawę |
| to go off | zepsuć się |
| to grease | natłuścić |
| tin | blacha do pieczenia |
| to ice | lukrować |
| to knead dough | zagniatać ciasto |
| to mash | rozgniatać |
| to pickle | marynować |
| to pour | nalewać |
| to preheat the oven | podgrzać piekarnik |
| the kettle on | nastawić czajnik |
| to reheat | odgrzać |
| to rise | rosnąć ( ciasto) |
| to season to taste | doprawiać do smaku |
| to set | tężeć |
| to sieve | przesiewać |
| to simmer | dusić na wolnym ogniu |
| to slice off | odkroić |
| to smoke | wędzić |
| to soak | moczyć / nasączać |
| to soften | zmięknąć |
| to spread sth | smarować coś |
| to squeeze | wyciskać sok |
| to stew | dusić się |
| to stir sth into sth | mieszać coś z czymś |
| to stuff | faszerować |
| to sweeten | słodzić |
| to thicken | zagęścić |
| to turn sour | skwaśnieć |
| to warm up | podgrzewać |
| to whip | ubijać |
| to whisk | ubijać na pianę |