meat | mięso |
bacon | bekon |
beef | wołowina |
chicken | kurczak |
fatty meat | tłuste mięso |
lean meat | chude mięso |
game | dziczyzna |
ham | szynka |
lamb | jagnięcina |
meatball | klops |
mince meat | mielone mięso |
pork | wieprzowina |
poultry | drób |
sausage | kiełbasa |
medium steak | średnio wysmażony stek |
rare | surowy |
well done | dobrze wysmażony |
turkey | indyk |
veal | cielęcina |
white meat | białe mięso |
red meat | czerwone mięso |
fish | ryba |
cod | dorsz |
filet | filet |
fish and chips | ryba z frytkami |
herring | śledź |
salmon | łosoś |
sardine | sardynki |
seafood | owoce morza |
shellfish | skorupiaki |
trout | pstrąg |
tuna | tuńczyk |
dairy products | nabiał |
butter | masło |
mature cheese | ostry ser |
mild cheese | łagodny ser |
cheese spread | serek do smarowania |
cottage cheese | twarożek |
cream | śmietana |
cream cheese | serek kremowy |
grated cheese | ser starty na tarce |
ice cream | lody |
margarine | margaryna |
milk | mleko |
full milk | tłuste mleko |
semi-skimmed milk | półtłuste mleko |
skimmed milk | chude mleko |
milk shake | koktajl mleczny |
sour milk | kwaśne mleko |
yogurt | jogurt |
bread | chleb |
fresh | świeży |
stale | czerstwy |
loaf of bread | bochenek chleba |
roll | bułka |