yogurt (joget) | jogurt |
cheese (cziiz) | ser |
toast (toust) | tost |
croissant (kłasan) | rogalik |
pancakes (pankejks) | naleśniki |
flour (flała) | mąka |
poached egg (pouczd eg) | jajko sadzone |
scrambled eggs (skrambled egs) | jajecznica |
jam (dżam) | dżem |
marmalade (marmolejd) | marmolada |
ham (ham) | szynka |
cold cuts (kold kats) | wędliny |
cold meats (kold mits) | wędliny |
cereal (sirial) | zboże (płatki zbożowe) |
muffin (mafan) | babeczka owocowa |
cup of coffe (kap of kofi) | filiżanka kawy |
pot of tea (pot of ti) | dzbanek herbaty |
oats (outs) | owies (płatki owsiane) |
oatmeal (outmil) | owsianka |
porridge (poridż) | owsianka (z mlekiem lub wodą) |
fried bread (frajd bred) | pieczony chleb |
baked beans (bejkd bins) | fasolka po bretońsku |
black pudding (blak puding) | kaszanka |
fried mushrooms (frajd maszrums) | smażone grzyby |
bacon (bejken) | boczek |
sausage (sosydż) | kiełbasa |
fried tomatoes (frajd tomatous) | smażone pomidory |
brown sauce (braułn sos) | sos slodko ostry |
hash brown (hasz braułn) | talarki ziemniaczane |
fried egg (frajd eg) | jajko sadzone |
wine glass (łajn glas) | kieliszek do wina |
plate (plejt) | talerz |
bowl (bołl) | miska |
fork (fok) | widelec |
knife (najf) | nóż |
spoon (spun) | łyżka |
napkin (napkin) | serwetka |
tablecloth (tejbolklof) | obrus |
waiter (łeita) | kelner |
waitress (łejtres) | kelnerka |
tip (tip) | napiwek |
business card (bisnes kard) | wizytówka |
menu (meniu) | jadłospis |
starter (starte) | przystawka,przekąska |
main course (mejn kurs) | danie główne |
dessert (dyzert) | deser |
set menu (set meniu) | stół szwedzki |
bill (bil) | rachunek |