apricot | morela |
gooseberry | agrest |
cranberry | żurawina |
currant | porzeczka |
tangerine | mandarynka |
lime | limonka |
aubergine | bakłażan |
broccoli | brokuły |
cauliflower | calafior |
celery | seler |
courgette | cukinia |
beetrot | burak |
parsley | pietruszka |
leek | por |
turnip | rzepa |
radish | rzodkiewka |
pulses | rośliny strączkowe |
lentils | soczewica |
chives | szczypiorek |
cod | dorsz |
lobster | homar |
squid | kalmar |
prawn | krewetka |
mussel | małż |
oyster | ostryga |
trout | pstrąg |
crayfish | rak |
anchovy | sardela |
herring | śledź |
pike | szczupak |
haddock | łupacz |
dill | koper |
horseradish | chrzan |
mutton | baranina |
veal | cielęcina |
poultry | drób |
venison | dziczyzna rogata |
game | dziczyzna |
liver | wątroba |
sweetener | słodzik |
pork cutlet | kotlet |
broth | rosół |
roll / bun | bułka |
waffle | gofr |
scrambled eggs | jajecznica |
additives and preservatives | środki konserwujące |
saturated fats | tłuszcze nasycone |
strachy food | żywność zawierająca skorbię |
taste buds | kubki smakowe |
saucer | spodek |
jug | dzbanek |
napkin | serwetka |
tray | taca |
filling | sycący |
inedible | niejadalny |
pint | funt |
nourishing | pożywny |
tough | twardy |
lukewarm | letni |
season | doprawiać |
simmer | gotować na małym ogniu |
drain | odcedzić |
stir | mieszać gotując |
sprinkle | posypywać |
canteen | stołówka |
snack bar | bar z przekąskami |
starter / hors d'oeuvre | przystawka |
beverages / drinks | napoje |