| apricot | morela |
| gooseberry | agrest |
| cranberry | żurawina |
| currant | porzeczka |
| tangerine | mandarynka |
| lime | limonka |
| aubergine | bakłażan |
| broccoli | brokuły |
| cauliflower | calafior |
| celery | seler |
| courgette | cukinia |
| beetrot | burak |
| parsley | pietruszka |
| leek | por |
| turnip | rzepa |
| radish | rzodkiewka |
| pulses | rośliny strączkowe |
| lentils | soczewica |
| chives | szczypiorek |
| cod | dorsz |
| lobster | homar |
| squid | kalmar |
| prawn | krewetka |
| mussel | małż |
| oyster | ostryga |
| trout | pstrąg |
| crayfish | rak |
| anchovy | sardela |
| herring | śledź |
| pike | szczupak |
| haddock | łupacz |
| dill | koper |
| horseradish | chrzan |
| mutton | baranina |
| veal | cielęcina |
| poultry | drób |
| venison | dziczyzna rogata |
| game | dziczyzna |
| liver | wątroba |
| sweetener | słodzik |
| pork cutlet | kotlet |
| broth | rosół |
| roll / bun | bułka |
| waffle | gofr |
| scrambled eggs | jajecznica |
| additives and preservatives | środki konserwujące |
| saturated fats | tłuszcze nasycone |
| strachy food | żywność zawierająca skorbię |
| taste buds | kubki smakowe |
| saucer | spodek |
| jug | dzbanek |
| napkin | serwetka |
| tray | taca |
| filling | sycący |
| inedible | niejadalny |
| pint | funt |
| nourishing | pożywny |
| tough | twardy |
| lukewarm | letni |
| season | doprawiać |
| simmer | gotować na małym ogniu |
| drain | odcedzić |
| stir | mieszać gotując |
| sprinkle | posypywać |
| canteen | stołówka |
| snack bar | bar z przekąskami |
| starter / hors d'oeuvre | przystawka |
| beverages / drinks | napoje |