digestion and metabolism of sugars | trawienie i metabolizm cukrów |
absorption | wchłanianie |
evidence | dowód |
source of sugars in | źródło cukrów w |
affect the rate of absorption | wpływać na szybkość wchłaniania |
ingested | spożyty |
food matrices | macierze żywności |
gastric emptying | opróżnianie żołądka |
properties | właściwości |
the small intestinal mucosa | błona śluzowa jelita cienkiego |
original dietary source | pierwotne źródło w diecie |
sugars | cukry |
glucose | glukoza |
fructose | fruktoza |
sucrose | sacharoza |
maltose | maltoza |
lactose | laktoza |
carbohydrates | węglowodany |
appear in | pojawić się w |
a range of | zakres |
a variety of | różnorodność |
foodstuffs | artykuły spożywcze |
restricted to | ograniczony do |
oligosaccharides | oligosacharydy |
monosaccharide residues | reszta monosacharydowa |
derivatives of | pochodne |
immunologic role | rola immunologiczna |
convenient to | wygodne aby |
divide | dzielić |
approximate | przybliżony |
Western diet | zachodnia dieta |
variable amounts | zmienne ilości |
readily available | łatwo dostępne |
ingredient | składnik |
obviously | oczywisty |
of dairy origin | pochodzenia mlecznego |
by milk-fed infant | od niemowlęcia karmiony mlekiem |
galactose | galaktoza |
glucose syrup | syrop glukozowy |
sugar alcohols | cukrowe alkohole |
low-cariogenic | w niskim stopniu powodujący próchnicę zębów |
confectionery | wyroby cukiernicze |
diabetes | cukrzyca |
raffinose | rafinoza |
seed legumes | nasiona roślin strączkowych |
be equal to | być równe/ dorównać czemuś |
intake of | spożycie/ spożywanie |
semisynthetic | półsyntetyczny |
starches polysaccharides | skrobiowe polisacharydy |
nonstarch polysaccharides | nieskrobiowe polisacharydy |
bond | wiązanie |
dietary fiber | błonnik pokarmowy |
food additives | dodatki do żywności |
soluble in water | rozpuszczalny w wodzie |
low moisture content | niska zawartość wilgoci |
crystalline state | stan krystaliczny |
boiled sweets | cukierki z masy gotowanej |
raw foods | surowa żywność |
heating disrupts cellular regulation | ogrzewanie zaburza regulację komórkową |
foodstuff | środek spożywczy |
readily soluble | dobrze rozpuszczalny |
highly branched | silnie rozgałęziony |
colloidal sols | zole koloidalne |
true solution | roztwór właściwy |
major determinant | główny wyznacznik |
limit the mobility | ograniczyć mobilność |
aqueous phase | faza wodna |
distinct type of matrix | odrębny typ matrycy |
diffusion of solutes | dyfuzja substancji rozpuszczonych |
digestive secretions | wydzieliny trawienne |
consume | spożyć |
viscosity of the food | lepkość żywności |
comparable | porównywalny |
emulsion | emulsja |
foam | piana |
swell | puchnąć |
rupturing | przerwanie |
colloidal solution | roztwór koloidalny |
melts | topić się |
releases | uwalniać/ uwalnianie |
extent of digestion | stopień/zasięg fermentacji/trawienia |
in particular | w szczególności |
starch granules | granulki skrobi |
extent of gelatinization | stopień żelatynizacji |
adequate | odpowiedni |
crumb | miękisz chleba |
gelatinized | zżelatynizowany |
crust | skórka na chlebie |
gums | gumy |
mucilages | substancje kleiste |
pectic substances | substancje pektynowe |
partially dissolve | częściowo rozpuszczać się |
retain | zachować |
grinding | mielenie |
mastication | żucie |
passed into | przejść do |
mucosal surface | powierzchnia śluzówki |
salivary secretions | wydzieliny ślinowe |
gastric acid | kwas żołądkowy |
gastric contents | treści żołądkowe |
dentition | uzębienie |
subsumed | podciągnięte |
gastric chyme | treści pokarmowe w żołądku |
peristaltic movements | ruchy perystaltyczne |
pyloric antrum | odźwiernika antrum |
emptied from | opróżnione z |
osmolality | osmolalność |
delayed by | opóźnione o |
emptying by virtue of | opróżnianie na mocy |
acidity | kwasowość |
remains obscure | pozostaje niejasne |
isoenergetic stream of nutrients | izoenergetyczny strumień substancji odżywczych |
the upper jejunum | górne jelito czcze |
mucosal cell membranes | śluzowe błony komórkowe |
circulation | krążenie/ obieg |
the major features | główne cechy |
transporting capacity | zdolność transportowa |
relative affinity for | względne powinowactwo do |
intestinal crypts | krypty jelitowe |
differentiated villus cells | zróżnicowane komórki kosmków |
requiring | wymagające |
separated spatially | rozdzielone przestrzennie |
affinity for | powinowactwo do |
remark | zauważyć |
nonmetabolizable analogs of | niemetabolizowane analogi |
widespread use of | powszechne stosowanie |
transported across | transportowane przez |
efficient | wydajny/efektywny |
weakly acidic conditions | słabo kwaśne warunki |
at ambient temperatures | w temperaturze otoczenia |
beverage | napój |
accentuated by | podkreślona przez |
overestimate | przeszacować/zawyżać |
sufficiently | wystarczająco |
pancreatic secretions | wydzieliny trzustki |
lumen | światło kanału/ przewodu |
overlapping | nakładających się |
microvillus membrane | błona mikrokosmków |
membrane boundary | granica membrany |
suckling | osesek |
weaning | odstawienie od piersi |
counterparts | odpowiedniki |
preclude | wykluczać |
fermented by the microflora | fermentowane przez mikroflorę |
unstirred layer | niemieszana warstwa |
this implies that | oznacza to, że |
alcohol moiety | ugrupowanie alkoholu |
distinguish | rozróżniać |
low-energy confectionery | niskoenergetyczne wyroby cukiernicze |
diabetic foods | żywność dla diabetyków |
maturation | dojrzewanie |
aqueous physiologic buffer | wodny bufor fizjologiczny |
recognize | rozpoznać, poznać |
basal-lateral membrane | błona podstawna-boczna |
presume | domniemywać/przypuszczać |
traverse | przemierzać/przechodzić |
existence | istnienie |
metabolic pathway | szlak metaboliczny |
carbon dioxide | dwutlenek węgla |
portal circulation | krążenie wrotne |
virtually all | praktycznie wszystkie |
remainder | pozostała część/ pozostałość |
passing into the peripheral circulation | przechodzić do krążenia obwodowego |
split into | podzielony na, rozdzielić na |
fatty acid oxidation | utlenianie kwasów tłuszczowych |
esterification | estryfikacja |
is converted by... to | jest konwertowany przez... do |
peripheral concentration | stężenie obwodowe |
is consumed | jest zużywany |
transient galactosemia | przemijająca galaktozemia |
take up | pochłaniać, pobierać |
unabsorbed sugars | niewchłonięte cukry |
large intestine | jelito grube |
considerable individual variability | znaczna indywidualna zmienność |
modest amounts | niewielkie ilości |
malabsorption | zaburzenia wchłaniania |
is relatively common | jest stosunkowo częste |
order of magnitude | rząd wielkości |
erroneous estimates | błędne szacunki |
is required | jest wymagane |
gastrointestinal infection | infekcja przewodu/układu pokarmowego |
ferment | fermentować |
short-chain fatty acids | kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach |
osmotic diarrhea | biegunka osmotyczna |
parallel | równoległy |
colonic mucosal cells | komórki błony śluzowej okrężnicy |
is cleared by | jest usuwany przez |
metabolizable energy | przyswajalna energia |
intermediary | pośredniczący |
considerable variety | znaczna różnorodność |
chemical composition | skład chemiczny |
rate of supply of solutes and energy | szybkość/wskaźnik dostawy substancji rozpuszczonych i energii |
finely ground starch | drobno zmielona skrobia |
coarsely ground | grubo zmielona |
raw cereal starches | surowa skrobia ze zbóż |
cooked | gotowana, wysmażona |
become progressively more important | staje się stopniowo coraz bardziej ważne |
interrelated | wzajemnie ze sobą powiązane |
converge | zbiec się |
minor significance | mniejsze znaczenie |