| digestion and metabolism of sugars | trawienie i metabolizm cukrów |
| absorption | wchłanianie |
| evidence | dowód |
| source of sugars in | źródło cukrów w |
| affect the rate of absorption | wpływać na szybkość wchłaniania |
| ingested | spożyty |
| food matrices | macierze żywności |
| gastric emptying | opróżnianie żołądka |
| properties | właściwości |
| the small intestinal mucosa | błona śluzowa jelita cienkiego |
| original dietary source | pierwotne źródło w diecie |
| sugars | cukry |
| glucose | glukoza |
| fructose | fruktoza |
| sucrose | sacharoza |
| maltose | maltoza |
| lactose | laktoza |
| carbohydrates | węglowodany |
| appear in | pojawić się w |
| a range of | zakres |
| a variety of | różnorodność |
| foodstuffs | artykuły spożywcze |
| restricted to | ograniczony do |
| oligosaccharides | oligosacharydy |
| monosaccharide residues | reszta monosacharydowa |
| derivatives of | pochodne |
| immunologic role | rola immunologiczna |
| convenient to | wygodne aby |
| divide | dzielić |
| approximate | przybliżony |
| Western diet | zachodnia dieta |
| variable amounts | zmienne ilości |
| readily available | łatwo dostępne |
| ingredient | składnik |
| obviously | oczywisty |
| of dairy origin | pochodzenia mlecznego |
| by milk-fed infant | od niemowlęcia karmiony mlekiem |
| galactose | galaktoza |
| glucose syrup | syrop glukozowy |
| sugar alcohols | cukrowe alkohole |
| low-cariogenic | w niskim stopniu powodujący próchnicę zębów |
| confectionery | wyroby cukiernicze |
| diabetes | cukrzyca |
| raffinose | rafinoza |
| seed legumes | nasiona roślin strączkowych |
| be equal to | być równe/ dorównać czemuś |
| intake of | spożycie/ spożywanie |
| semisynthetic | półsyntetyczny |
| starches polysaccharides | skrobiowe polisacharydy |
| nonstarch polysaccharides | nieskrobiowe polisacharydy |
| bond | wiązanie |
| dietary fiber | błonnik pokarmowy |
| food additives | dodatki do żywności |
| soluble in water | rozpuszczalny w wodzie |
| low moisture content | niska zawartość wilgoci |
| crystalline state | stan krystaliczny |
| boiled sweets | cukierki z masy gotowanej |
| raw foods | surowa żywność |
| heating disrupts cellular regulation | ogrzewanie zaburza regulację komórkową |
| foodstuff | środek spożywczy |
| readily soluble | dobrze rozpuszczalny |
| highly branched | silnie rozgałęziony |
| colloidal sols | zole koloidalne |
| true solution | roztwór właściwy |
| major determinant | główny wyznacznik |
| limit the mobility | ograniczyć mobilność |
| aqueous phase | faza wodna |
| distinct type of matrix | odrębny typ matrycy |
| diffusion of solutes | dyfuzja substancji rozpuszczonych |
| digestive secretions | wydzieliny trawienne |
| consume | spożyć |
| viscosity of the food | lepkość żywności |
| comparable | porównywalny |
| emulsion | emulsja |
| foam | piana |
| swell | puchnąć |
| rupturing | przerwanie |
| colloidal solution | roztwór koloidalny |
| melts | topić się |
| releases | uwalniać/ uwalnianie |
| extent of digestion | stopień/zasięg fermentacji/trawienia |
| in particular | w szczególności |
| starch granules | granulki skrobi |
| extent of gelatinization | stopień żelatynizacji |
| adequate | odpowiedni |
| crumb | miękisz chleba |
| gelatinized | zżelatynizowany |
| crust | skórka na chlebie |
| gums | gumy |
| mucilages | substancje kleiste |
| pectic substances | substancje pektynowe |
| partially dissolve | częściowo rozpuszczać się |
| retain | zachować |
| grinding | mielenie |
| mastication | żucie |
| passed into | przejść do |
| mucosal surface | powierzchnia śluzówki |
| salivary secretions | wydzieliny ślinowe |
| gastric acid | kwas żołądkowy |
| gastric contents | treści żołądkowe |
| dentition | uzębienie |
| subsumed | podciągnięte |
| gastric chyme | treści pokarmowe w żołądku |
| peristaltic movements | ruchy perystaltyczne |
| pyloric antrum | odźwiernika antrum |
| emptied from | opróżnione z |
| osmolality | osmolalność |
| delayed by | opóźnione o |
| emptying by virtue of | opróżnianie na mocy |
| acidity | kwasowość |
| remains obscure | pozostaje niejasne |
| isoenergetic stream of nutrients | izoenergetyczny strumień substancji odżywczych |
| the upper jejunum | górne jelito czcze |
| mucosal cell membranes | śluzowe błony komórkowe |
| circulation | krążenie/ obieg |
| the major features | główne cechy |
| transporting capacity | zdolność transportowa |
| relative affinity for | względne powinowactwo do |
| intestinal crypts | krypty jelitowe |
| differentiated villus cells | zróżnicowane komórki kosmków |
| requiring | wymagające |
| separated spatially | rozdzielone przestrzennie |
| affinity for | powinowactwo do |
| remark | zauważyć |
| nonmetabolizable analogs of | niemetabolizowane analogi |
| widespread use of | powszechne stosowanie |
| transported across | transportowane przez |
| efficient | wydajny/efektywny |
| weakly acidic conditions | słabo kwaśne warunki |
| at ambient temperatures | w temperaturze otoczenia |
| beverage | napój |
| accentuated by | podkreślona przez |
| overestimate | przeszacować/zawyżać |
| sufficiently | wystarczająco |
| pancreatic secretions | wydzieliny trzustki |
| lumen | światło kanału/ przewodu |
| overlapping | nakładających się |
| microvillus membrane | błona mikrokosmków |
| membrane boundary | granica membrany |
| suckling | osesek |
| weaning | odstawienie od piersi |
| counterparts | odpowiedniki |
| preclude | wykluczać |
| fermented by the microflora | fermentowane przez mikroflorę |
| unstirred layer | niemieszana warstwa |
| this implies that | oznacza to, że |
| alcohol moiety | ugrupowanie alkoholu |
| distinguish | rozróżniać |
| low-energy confectionery | niskoenergetyczne wyroby cukiernicze |
| diabetic foods | żywność dla diabetyków |
| maturation | dojrzewanie |
| aqueous physiologic buffer | wodny bufor fizjologiczny |
| recognize | rozpoznać, poznać |
| basal-lateral membrane | błona podstawna-boczna |
| presume | domniemywać/przypuszczać |
| traverse | przemierzać/przechodzić |
| existence | istnienie |
| metabolic pathway | szlak metaboliczny |
| carbon dioxide | dwutlenek węgla |
| portal circulation | krążenie wrotne |
| virtually all | praktycznie wszystkie |
| remainder | pozostała część/ pozostałość |
| passing into the peripheral circulation | przechodzić do krążenia obwodowego |
| split into | podzielony na, rozdzielić na |
| fatty acid oxidation | utlenianie kwasów tłuszczowych |
| esterification | estryfikacja |
| is converted by... to | jest konwertowany przez... do |
| peripheral concentration | stężenie obwodowe |
| is consumed | jest zużywany |
| transient galactosemia | przemijająca galaktozemia |
| take up | pochłaniać, pobierać |
| unabsorbed sugars | niewchłonięte cukry |
| large intestine | jelito grube |
| considerable individual variability | znaczna indywidualna zmienność |
| modest amounts | niewielkie ilości |
| malabsorption | zaburzenia wchłaniania |
| is relatively common | jest stosunkowo częste |
| order of magnitude | rząd wielkości |
| erroneous estimates | błędne szacunki |
| is required | jest wymagane |
| gastrointestinal infection | infekcja przewodu/układu pokarmowego |
| ferment | fermentować |
| short-chain fatty acids | kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach |
| osmotic diarrhea | biegunka osmotyczna |
| parallel | równoległy |
| colonic mucosal cells | komórki błony śluzowej okrężnicy |
| is cleared by | jest usuwany przez |
| metabolizable energy | przyswajalna energia |
| intermediary | pośredniczący |
| considerable variety | znaczna różnorodność |
| chemical composition | skład chemiczny |
| rate of supply of solutes and energy | szybkość/wskaźnik dostawy substancji rozpuszczonych i energii |
| finely ground starch | drobno zmielona skrobia |
| coarsely ground | grubo zmielona |
| raw cereal starches | surowa skrobia ze zbóż |
| cooked | gotowana, wysmażona |
| become progressively more important | staje się stopniowo coraz bardziej ważne |
| interrelated | wzajemnie ze sobą powiązane |
| converge | zbiec się |
| minor significance | mniejsze znaczenie |