Fermentacja | Przemiany enzymatyczne związków przeprowadzone w warunkach beztlenowych |
F. Mlekowa | Fermentacja pod procesem bakterii mlekowych powstaje kwas mlekowy i energia |
F. Etanolowa | Zachodzi za sprawą drożdży i dzięki nim powstaje alkohol etylowy tlenek węgla IV i energia |
Biotechnologia | Wszystkie techniki wykorzystujące organizmy bakterie i wirusy w produkcji przemysłowej |
Biotechnologia tradycyjna | Wykorzystuje organizmu bakterie występujące w przyrodzie |
Biotechnologia nowoczesna | Wykorzystuje inżynierię genetyczna |
Selekcja sztuczna | Dobór osobników do rozrodu przez człowieka by uzyskać lepszy efekt |
Inżynieria genetyczna | Dziedzina genetyki umożliwiająca korzystną zmianę genomów |
Pszenzyto | Nowy gatunek stworzony selekcją sztuczną |
Wzór fermentacji mlekowej | Glukoza ---> kwas mlekowy + energia |
Wzór fermentacji etanolowej | Glukoza---> alkohol etylowy+ tlenek węglowy (IV) +Energia |