add | dodawać |
boil | gotować |
burn | przypalić |
chop | kroić, siekać |
cook | gotować |
cover | przykrywać |
crush | rozgiatać |
diced | pokrojony w kostkę |
finely | drobno |
gently | delikatnie |
ground | zmielony |
freshly ground | świeżo zmielony |
grate | trzeć, ucierać |
heat | ogień |
low heat | mały ogień |
medium heat | średni ogień |
ingredients | składniki |
instructions | wskazówki |
peel | obierać (ze skórki) |
prepare | przygotowywać |
recipe | przepis |
reduce | zmniejszyć |
sample | próbować, kosztować |
saucepan | rondel |
season | doprawić do smaku |
simmer | gotować (się) na wolnym ogniu |
stir | mieszać |
taste | smakować, próbować |
turn down | zmniejszyć |
uncover | odkrywać |
bag (of flour) | torba/opakowanie (mąki) |
bar (of chocolate) | tabliczka (czekolady) |
bottle (of wine) | butelka (wina) |
carrier bag | reklamówka |
carton (of juice) | karton (soku) |
cup | filiżanka |
jar (of jam/honey) | słoik (dżemu/miodu) |
large | duży |
litre | litr |
loaf of bread | bochenek chleba |
medium | średni |
packet (of biscuits/cereal) | pudełko/opakowanie (ciastek/płatków zbożowych) |
pinch | szczypta |
pint | pół kwarty (ok. pół litra) |
quarter | ćwiartka |
small | mały |
spoonful | pełna łyżka/łyżeczka (czegoś) |
tablespoon | łyżka stołowa |
teaspoon | łyżeczka do herbaty |
tin (of sardines) | puszka (sardynek) |
tub (of margarine) | pudełko (margaryny) |