add | dodawać | |
boil | gotować | |
burn | przypalić | |
chop | kroić, siekać | |
cook | gotować | |
cover | przykrywać | |
crush | rozgiatać | |
diced | pokrojony w kostkę | |
finely | drobno | |
gently | delikatnie | |
ground | zmielony | |
freshly ground | świeżo zmielony | |
grate | trzeć, ucierać | |
heat | ogień | |
low heat | mały ogień | |
medium heat | średni ogień | |
ingredients | składniki | |
instructions | wskazówki | |
peel | obierać (ze skórki) | |
prepare | przygotowywać | |
recipe | przepis | |
reduce | zmniejszyć | |
sample | próbować, kosztować | |
saucepan | rondel | |
season | doprawić do smaku | |
simmer | gotować (się) na wolnym ogniu | |
stir | mieszać | |
taste | smakować, próbować | |
turn down | zmniejszyć | |
uncover | odkrywać | |
bag (of flour) | torba/opakowanie (mąki) | |
bar (of chocolate) | tabliczka (czekolady) | |
bottle (of wine) | butelka (wina) | |
carrier bag | reklamówka | |
carton (of juice) | karton (soku) | |
cup | filiżanka | |
jar (of jam/honey) | słoik (dżemu/miodu) | |
large | duży | |
litre | litr | |
loaf of bread | bochenek chleba | |
medium | średni | |
packet (of biscuits/cereal) | pudełko/opakowanie (ciastek/płatków zbożowych) | |
pinch | szczypta | |
pint | pół kwarty (ok. pół litra) | |
quarter | ćwiartka | |
small | mały | |
spoonful | pełna łyżka/łyżeczka (czegoś) | |
tablespoon | łyżka stołowa | |
teaspoon | łyżeczka do herbaty | |
tin (of sardines) | puszka (sardynek) | |
tub (of margarine) | pudełko (margaryny) | |