blackberry | jeżyna |
gooseberry | agrest |
cabbage | kapusta |
cauliflower | kalafior |
celery | seler |
lettuce | sałata |
aubergine | bakłażan |
beetroot | burak |
leek | por |
radish | rzodkiewka |
beef | wołowina |
lamb | jagnięcina |
lobster | homar |
mackerel | makrela |
pork | wieprzowina |
mutton | baranina |
venison | sarnina |
cottage cheese | twarożek |
sour | kwaśne |
roll | bułka |
biscuit | herbatnik |
cheescake | sernik |
crumble | ciasto z kruszonka |
baked | pieczony |
dried | suszony |
skimmed | odtłuszczony |
stale | czerstwy |
tinned | z puszki |
boiled | gotowany |
rare | krwisty |
sliced | w plastry |
scrambled eggs | jajecznica |
gravy | sos do pieczeni |
seasoning | przyprawa |
loaf of bread | bochenek chleba |
jug of milk | dzban mleka |
spoonful | łyzeczka |
snack | przekąska |
supper | kolacja |
beat | ubić |
chop | posiekać |
cook in the oven | upiec w piekarniku |
cool | schlodzic |
follow a recipe | wg przepisu |
freeze | zamrozic |
go off | zepsuc sie |
grate | zetrzec na tarce |
melt | roztopic sie |
peel | obrac |
pour | wlac |
roast | piec(mieso) |
slice | pokroic na plastry |
stir | zamieszac |
gulp | połknąć |
sprinkle | posypac |
use up | zużyć |