garnish with herbs | posypać ziołami |
sprinkle with lemon juice | spryskać sokiem z cytryny |
pour | nalać |
drain pasta | odcedzić makaron |
ladle | duża chochla |
season with...to taste | doprowadzić czymś do smaku |
beat eggs | ubić jajka |
whisk eggs | roztrzepać jajka |
clean fish | wyczyścić rybę |
gut fish | usunąć wnętrzności |
fillet fish | wyfiletować |
chop fish | posiekać rybę |
grind | zmielić |
add | dodać |
blend | zblendować |
mix | wymieszać |
stir | zamieszać |
melt butter | roztopić masło |
boil | ugotować na wrzątku |
fry | usmażyć |
scramble eggs | wymieszać na jajecznicę |
steam | na parze |
grill | grillować |
roast | duszenie |
heat up | podgrzać |
bring to boil | doprowadzić do wrzenia |
preheat the oven to 200c | rozgrzać piekarnik do 200c |
lower | zmniejszyć |
turn down/up | zmniejszyć,zwiększyć |
take (the pan) off the heat | ściągnąć (patelnię) z palnika |
the heat | ogień |
yummy | pyszne |
yuk | fuj |
homemade | domowej roboty |
creamy | kremowe |
light | nisko kaloryczne |
pinch of salt | szczypta soli |
clove of garlic | ząbek czosnku |
thyme | tymianek |