| garnish with herbs | posypać ziołami |
| sprinkle with lemon juice | spryskać sokiem z cytryny |
| pour | nalać |
| drain pasta | odcedzić makaron |
| ladle | duża chochla |
| season with...to taste | doprowadzić czymś do smaku |
| beat eggs | ubić jajka |
| whisk eggs | roztrzepać jajka |
| clean fish | wyczyścić rybę |
| gut fish | usunąć wnętrzności |
| fillet fish | wyfiletować |
| chop fish | posiekać rybę |
| grind | zmielić |
| add | dodać |
| blend | zblendować |
| mix | wymieszać |
| stir | zamieszać |
| melt butter | roztopić masło |
| boil | ugotować na wrzątku |
| fry | usmażyć |
| scramble eggs | wymieszać na jajecznicę |
| steam | na parze |
| grill | grillować |
| roast | duszenie |
| heat up | podgrzać |
| bring to boil | doprowadzić do wrzenia |
| preheat the oven to 200c | rozgrzać piekarnik do 200c |
| lower | zmniejszyć |
| turn down/up | zmniejszyć,zwiększyć |
| take (the pan) off the heat | ściągnąć (patelnię) z palnika |
| the heat | ogień |
| yummy | pyszne |
| yuk | fuj |
| homemade | domowej roboty |
| creamy | kremowe |
| light | nisko kaloryczne |
| pinch of salt | szczypta soli |
| clove of garlic | ząbek czosnku |
| thyme | tymianek |