kwas metanowy (k.j.) | mrówkowy |
kwas etanowy (k.j.) | octowy |
kwas propanowy (k.j) | propionowy |
kwas butanowy (k.j.) | masłowy |
kwas pentanowy (k.j.) | walerianowy |
kwas etanodiowy (k.di.) | szczawiowy |
kwas propanodiowy (k.di.) | malonowy |
kwas butanodiowy (k.di.) | bursztynowy |
kwas pentanodiowy (k.di) | glutarowy |
alkohol + kwas organiczny ---> | ester organiczny |
alkohol + kwas nieorganiczny ---> | ester nieorganiczny |
kwas octowy ( etanowy ) 1 cecha | powstaje podczas tzw. fermentacji octowej rozcieńczonych roztworów alkoholowych przy dostępie 02 |
kwas octowy ( etanowy ) 2 cecha | jeżeli zamiast spirytusu do fermentacji użyjemy wina, otrzymujemy ocet winny |
kwas octowy ( etanowy ) 3 cecha | jest używany jako środek konserwujący przy wyrobie i przechowywaniu marynat, do zakwaszania potra |
Insulina | jest hormonem zbudowanym z dwóch łańcuchów polipeptydowych połączonych mostkami disulfidowymi |
Białka pełnowartościowe | zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy które nie są syntetyzowane przez organizm |
Białka niepełnowartościowe | nie zawierają wszystkich aminokwasów niezbędnych |