| kwas metanowy (k.j.) | mrówkowy |
| kwas etanowy (k.j.) | octowy |
| kwas propanowy (k.j) | propionowy |
| kwas butanowy (k.j.) | masłowy |
| kwas pentanowy (k.j.) | walerianowy |
| kwas etanodiowy (k.di.) | szczawiowy |
| kwas propanodiowy (k.di.) | malonowy |
| kwas butanodiowy (k.di.) | bursztynowy |
| kwas pentanodiowy (k.di) | glutarowy |
| alkohol + kwas organiczny ---> | ester organiczny |
| alkohol + kwas nieorganiczny ---> | ester nieorganiczny |
| kwas octowy ( etanowy ) 1 cecha | powstaje podczas tzw. fermentacji octowej rozcieńczonych roztworów alkoholowych przy dostępie 02 |
| kwas octowy ( etanowy ) 2 cecha | jeżeli zamiast spirytusu do fermentacji użyjemy wina, otrzymujemy ocet winny |
| kwas octowy ( etanowy ) 3 cecha | jest używany jako środek konserwujący przy wyrobie i przechowywaniu marynat, do zakwaszania potra |
| Insulina | jest hormonem zbudowanym z dwóch łańcuchów polipeptydowych połączonych mostkami disulfidowymi |
| Białka pełnowartościowe | zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy które nie są syntetyzowane przez organizm |
| Białka niepełnowartościowe | nie zawierają wszystkich aminokwasów niezbędnych |