wordki.pl - nauka słówek
CHEMIA ŻYWNOŚĆI - POJĘCIA
autor: Majster
kwas metanowy (k.j.)mrówkowy
kwas etanowy (k.j.)octowy
kwas propanowy (k.j)propionowy
kwas butanowy (k.j.)masłowy
kwas pentanowy (k.j.)walerianowy
kwas etanodiowy (k.di.)szczawiowy
kwas propanodiowy (k.di.)malonowy
kwas butanodiowy (k.di.)bursztynowy
kwas pentanodiowy (k.di)glutarowy
alkohol + kwas organiczny --->ester organiczny
alkohol + kwas nieorganiczny --->ester nieorganiczny
kwas octowy ( etanowy ) 1 cechapowstaje podczas tzw. fermentacji octowej rozcieńczonych roztworów alkoholowych przy dostępie 02
kwas octowy ( etanowy ) 2 cechajeżeli zamiast spirytusu do fermentacji użyjemy wina, otrzymujemy ocet winny
kwas octowy ( etanowy ) 3 cechajest używany jako środek konserwujący przy wyrobie i przechowywaniu marynat, do zakwaszania potra
Insulinajest hormonem zbudowanym z dwóch łańcuchów polipeptydowych połączonych mostkami disulfidowymi
Białka pełnowartościowezawierają wszystkie niezbędne aminokwasy które nie są syntetyzowane przez organizm
Białka niepełnowartościowenie zawierają wszystkich aminokwasów niezbędnych