kwas metanowy (k.j.) | mrówkowy | |
kwas etanowy (k.j.) | octowy | |
kwas propanowy (k.j) | propionowy | |
kwas butanowy (k.j.) | masłowy | |
kwas pentanowy (k.j.) | walerianowy | |
kwas etanodiowy (k.di.) | szczawiowy | |
kwas propanodiowy (k.di.) | malonowy | |
kwas butanodiowy (k.di.) | bursztynowy | |
kwas pentanodiowy (k.di) | glutarowy | |
alkohol + kwas organiczny ---> | ester organiczny | |
alkohol + kwas nieorganiczny ---> | ester nieorganiczny | |
kwas octowy ( etanowy ) 1 cecha | powstaje podczas tzw. fermentacji octowej rozcieńczonych roztworów alkoholowych przy dostępie 02 | |
kwas octowy ( etanowy ) 2 cecha | jeżeli zamiast spirytusu do fermentacji użyjemy wina, otrzymujemy ocet winny | |
kwas octowy ( etanowy ) 3 cecha | jest używany jako środek konserwujący przy wyrobie i przechowywaniu marynat, do zakwaszania potra | |
Insulina | jest hormonem zbudowanym z dwóch łańcuchów polipeptydowych połączonych mostkami disulfidowymi | |
Białka pełnowartościowe | zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy które nie są syntetyzowane przez organizm | |
Białka niepełnowartościowe | nie zawierają wszystkich aminokwasów niezbędnych | |