wordki.pl - nauka słówek
słownik angielsko-polski
wybierz język nauki
angielski
wszystkie zestawy
moje zestawy
pomoc
login:
hasło:
załóż konto
CHEMIA ŻYWNOŚĆI - POJĘCIA
autor: Majster
NAUKA
ukryj
ukryj
edycja
dodaj do moich zestawów
drukowanie
kwas metanowy (k.j.)mrówkowy
kwas etanowy (k.j.)octowy
kwas propanowy (k.j)propionowy
kwas butanowy (k.j.)masłowy
kwas pentanowy (k.j.)walerianowy
kwas etanodiowy (k.di.)szczawiowy
kwas propanodiowy (k.di.)malonowy
kwas butanodiowy (k.di.)bursztynowy
kwas pentanodiowy (k.di)glutarowy
alkohol + kwas organiczny --->ester organiczny
alkohol + kwas nieorganiczny --->ester nieorganiczny
kwas octowy ( etanowy ) 1 cechapowstaje podczas tzw. fermentacji octowej rozcieńczonych roztworów alkoholowych przy dostępie 02
kwas octowy ( etanowy ) 2 cechajeżeli zamiast spirytusu do fermentacji użyjemy wina, otrzymujemy ocet winny
kwas octowy ( etanowy ) 3 cechajest używany jako środek konserwujący przy wyrobie i przechowywaniu marynat, do zakwaszania potra
Insulinajest hormonem zbudowanym z dwóch łańcuchów polipeptydowych połączonych mostkami disulfidowymi
Białka pełnowartościowezawierają wszystkie niezbędne aminokwasy które nie są syntetyzowane przez organizm
Białka niepełnowartościowenie zawierają wszystkich aminokwasów niezbędnych
wrzuć na fb
β27