10min | ile minimalnie powinno się ogrzewać szkło przy próbie temperaturowej |
HCl | jakiej substancji sięużywa przy sprawdzaniu odporności na |
Tak | czy odporność na wodę zalicza się do odporności |
75 | w jakiej temperaturze ogrzewa się szkło przeznaczone do napojów zimnych przy próbie temperatur |
55 | przy jakiej roznicy temperatur prowadzi sie proby dla szkła przeznaczone do napojów zimnych |
55-20 | jaka jest temp wody jesli roznica ma wynosic 35 stopni |
co to sa zandry | to samo co zgorzeliny |
nm | Jednostka różnicy dróg optycznych |
Brewster | Jednostka stalej elastooptycznej |
cm | Jednostka dlugosci drogi swiatla spolaryzowanego |
2,9 Brewster | Wartosc stalej elastooptycznej dla szkla sodowo-wapniowego |
5 | ile klas ma woda |
3 | ile klas dla lugoodpornosci/kwasoodpornosci |
woda | ośrodkiem imersyjnym w polaryskopie może być |
2 | ile jest gatunków szkła |
1,5min | na kazdy mm grubosci przypada |
3 | ile jest metod sprawdzania odpornosci na zmiane temp |
nie | czy wady zdobien sa uwzględniane przy badaniu wad szkla |
tak | czy w wyrobach szklanych bada sie wady zdobienia |
121 | jaka jest temp przy badaniu odpornosci na wode |
10 | ilosc powtorzen przy badaniu mikrotwardosci |
tak | [odpornosc na zmiane temp] Czy podgrzewa sie w piecu w metodzie C |
tak | Czy w metodzie C uzywa sie wody? |
mg/cm2 | straty masy podczas działania alkaliów są w |
mg/100cm2 | straty masy podczas działania kwasów są w |
121 stopniach C i pod wpływem HCl | spiekanie powierzchni szkła jest w |
100 stopniach C i pod wpływem Na2O | spiekanie rozdrobnionego szkła jest w |
35 | minimalne różnice temperatur: dla szkła stołowego |
55 | minimalne różnice temperatur: dla szkła dmuchanego(szklanki do napojów zimnych) |
70 | minimalne różnice temperatur: dla szklanek do napojów gorących |
kilosiła(kG)/cm2 | jednostka naprężenia(według NORMY) to |
bo miareczkowany | HCl w cm3 |
tak | Czy naczynia szklane badamy w temp. wrzenia wody |
tak | Czy NaCl to solanka? |
10min | minimalny czas w łaźni wodnej wynosi |