eating places | lokale gastronomiczne |
menu a la carte | wybór z karty |
attentive waiting staff | staranna obsługa w restauracji |
bill | rachunek |
cafeteria/canteen | stołówka, kantyna |
celebrity chef | znany kucharz |
cusine | kuchnia danego regionu |
culinary critic | krytyk kulinarny |
delicacy | przysmak |
eat out | jeść w restauracji |
exellent/poor service | doskonała/beznadziejna obsługa |
exorbitantly expensive | niebotyczne drogi |
fish and chips | ryba z frytkami |
full Englist breakfast | angielskie śniadanie |
fusion (of French and Asian cooking) | połaczenie smaków kuchni francuskiej i azjatyckiej |
leave a tip | zostawić napiwek |
main course | danie główne |
make reservation in advance | zarezerwować stoli z wyprzedzeniem |
overpriced | zbyt drogi, zawyżony (o cenie) |
portion | porcja |
professional | zadowolony, profesjonalny |
reasonably priced | w umiarkowanej cenie |
review | recenzja |
rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) |
self-service | samoobsługa, samoobsługowy |
service included | obsługa wliczona w cenę |
set menu | zestaw, gotowe menu |
side dish | dodatek do menu głównego |
smeared glasses | umazane szklanki |
stained tablecloth | poplamiony obrus |
starter | przystawka |
takeaway | danie na wynos |
tipical of (italian) cusine | typowy dla kuchni włoskiej |
wine list | karta win |