meals and their preparation | posiłki i ich przygotowanie | |
meals | posiłki | |
barbecue | grill | |
brunch | póżne śniadanie | |
packed lunch | drugie śniadanie do szkoły/pracy | |
snack | przekąska | |
supper | kolacja | |
tea | podwieczorek | |
cooking and eating verbs | czasowniki związane z gotowaniem i jedzeniem | |
add | dodać | |
bake | piec (np.chleb, ciasto) | |
beat | ubić | |
boil | gotować | |
break (eggs) | rozbić (jajka) | |
burn | przypalić | |
butter | posmarować masłem | |
chew | żuć, gryźć | |
chill | schłodzić | |
chop in bite-sized chunks | posiekać w kawałki wielkości jednego kęsa | |
cook (in the oven) | upiec (w piekarniku) | |
cool | schłodzić | |
cut | przeciąć, ukroić, pokroić | |
dice | pokroić w kostkę | |
flash fry | szybko usmażyć na dużym ogniu | |
follow a recipe | postępować według przepisu | |
freeze | zamrozić | |
go off | zepsuć się (o jedzeniu) | |
grate | zetrzeć na tarce | |
grease the pan | natłuścić patelnię | |
grill | piec na grillu | |
gulp | łyknąć | |
heat up | podgrzać | |
knead (the dough) | wyrabiać (ciasto) | |
lick | polizać | |
line | wyłożyć (np. formę papierem do pieczenia) | |
lose one's appetite | stracić apetyt | |
marinate | zamarynować | |
melt | roztopić (się) | |
mix | wymieszać (kilka składników ze sobą) | |
overeat | przejeść się | |
peel | obrać | |
pour | wlać | |
prick | nakłuć | |
put on a low heat | ustawić na małym ogniu, włączyć niską temperaturę | |
rinse | opłukać | |
roast | piec (mięso lub warzywa) | |
roll out | rozwałkować | |
(run out of sth) we've run out of milk | skończyło nam się mleko | |
season to taste | doprawić do smaku | |
serve | podawać | |
set the oven | ustawić piekarnik | |
shake | wstrząsnąć | |
shallow fry | smażyć na płytkim tłuszczu | |
simmer | gotować na wolnym ogniu | |
sip | sączyć | |
skin (the chicken) | zdjąć skórę (z kurczaka) | |
slice | pokroić na plastry | |
spoon in (the cake mixture) | nałożyć (ciasto) łyżką | |
spread | rozsmarować | |
sprinkle | posypać, pokropić | |
squeeze | wycisnąć (np.sok) | |
steam | ugotować na parze | |
stir | zamieszać, wymieszać | |
stock up on sth | zgromadzić coś, zaopatrzyć się w coś | |
strain (the pasta) | odcedzić (makaron) | |
swallow | połknąć | |
undercook | nie dogotować, nie dopiec | |
use sth up | zużyć coś | |
whisk | roztrzepać, ubic (np. jajka) | |
wrap | zawinąć, owinąć | |
utensils | przybory | |
bowl | miska | |
chopping board | deska do krojenia | |
corkscrew | korkociąg | |
crockery | naczynia | |
cutlery | sztućce | |
frying pan | patelnia | |
jug | dzban | |
kettle | czajnik | |
ladle | łyżka wazowa | |
mug | kubek | |
sieve | sitko | |
teaspoon | łyżeczka | |
tin/can opener | otwieracz do puszek | |
wooden spoon | drewniana łyżka | |
describing flavours | opisywanie smaków | |
appetising/unappetising | apetyczny/nieapetyczny | |
bitter | gorzki | |
bland | mdły | |
chewy | gumowaty, ciagnący się | |
delicious | pyszny | |
disgusting | obrzydliwy | |
edible/inedible | jadalny/niejadalny | |
fatty | tłusty | |
gristly | żylasty (o mięsie) | |
hot | ostry | |
mild | łagodny | |
mouth-watering | apetyczny | |
off-putting | odpychający | |
salty | słony | |
sour | kwaśny | |
spicy | pikantny | |
strong | mocny (o herbacie, kawie) | |
sweet | slodki | |
tasteless | bez smaku | |
tender | miękki, kruchy | |
to die for | wyśmienity | |
too heavily seasoned | zbyt mocno przyprawiony | |
tough | twardy | |
weak | słaby (o kawie, herbacie) | |
yucky | ohydny | |
yummy | pyszny | |