eating places | lokale gastronomiczne |
(menu) a la carte | wybór z karty |
attentive waiting staff | staranna obsługa w restauracji |
bill | rachunek |
cafeteria/canteen | stołówka, kantyna |
celebrity chef | znany kucharz |
cuisine | kuchnia (danego regionu) |
culinary critic | krytyk kulinarny |
delicacy | przysmak |
eat out | jeść w restauracji |
excellent/poor service | doskonała/beznadziejna obsługa |
exorbitantly expensive | niebotycznie drogi |
fish and chips | ryba z frytkami |
full English breakfast | pełne angielskie śniadanie |
fusion (of French and Asian cooking) | połączenie smaków (kuchni francuskiej i azjatyckiej) |
leave a tip | zostawić napiwek |
main course | danie główne |
make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem |
overpriced | zbyt drogi, zawyżony (o cenie) |
portion | porcja |
professional | zadowolony, profesjonalny |
reasonably priced | w umiarkowanej cenie |
review | recenzja |
rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) |
self-service | samoobsługa; samoobsługowy |
service included | obsługa wliczona w cenę |
set menu | zestaw, gotowe menu |
side dish | dodatek do dania głównego |
smeared glasses | umazane szklanki |
stained tablecloth | poplamiony obrus |
starter | przystawka |
takeaway | danie na wynos |
tipical of (Italian) cuisine | typowy dla kuchni (włoskiej) |
wine list | karta win |