| eating places | lokale gastronomiczne |
| (menu) a la carte | wybór z karty |
| attentive waiting staff | staranna obsługa w restauracji |
| bill | rachunek |
| cafeteria/canteen | stołówka, kantyna |
| celebrity chef | znany kucharz |
| cuisine | kuchnia (danego regionu) |
| culinary critic | krytyk kulinarny |
| delicacy | przysmak |
| eat out | jeść w restauracji |
| excellent/poor service | doskonała/beznadziejna obsługa |
| exorbitantly expensive | niebotycznie drogi |
| fish and chips | ryba z frytkami |
| full English breakfast | pełne angielskie śniadanie |
| fusion (of French and Asian cooking) | połączenie smaków (kuchni francuskiej i azjatyckiej) |
| leave a tip | zostawić napiwek |
| main course | danie główne |
| make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem |
| overpriced | zbyt drogi, zawyżony (o cenie) |
| portion | porcja |
| professional | zadowolony, profesjonalny |
| reasonably priced | w umiarkowanej cenie |
| review | recenzja |
| rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) |
| self-service | samoobsługa; samoobsługowy |
| service included | obsługa wliczona w cenę |
| set menu | zestaw, gotowe menu |
| side dish | dodatek do dania głównego |
| smeared glasses | umazane szklanki |
| stained tablecloth | poplamiony obrus |
| starter | przystawka |
| takeaway | danie na wynos |
| tipical of (Italian) cuisine | typowy dla kuchni (włoskiej) |
| wine list | karta win |