eating places | lokale gastronomiczne | |
(menu) a la carte | wybór z karty | |
attentive waiting staff | staranna obsługa w restauracji | |
bill | rachunek | |
cafeteria/canteen | stołówka, kantyna | |
celebrity chef | znany kucharz | |
cuisine | kuchnia (danego regionu) | |
culinary critic | krytyk kulinarny | |
delicacy | przysmak | |
eat out | jeść w restauracji | |
excellent/poor service | doskonała/beznadziejna obsługa | |
exorbitantly expensive | niebotycznie drogi | |
fish and chips | ryba z frytkami | |
full English breakfast | pełne angielskie śniadanie | |
fusion (of French and Asian cooking) | połączenie smaków (kuchni francuskiej i azjatyckiej) | |
leave a tip | zostawić napiwek | |
main course | danie główne | |
make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem | |
overpriced | zbyt drogi, zawyżony (o cenie) | |
portion | porcja | |
professional | zadowolony, profesjonalny | |
reasonably priced | w umiarkowanej cenie | |
review | recenzja | |
rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) | |
self-service | samoobsługa; samoobsługowy | |
service included | obsługa wliczona w cenę | |
set menu | zestaw, gotowe menu | |
side dish | dodatek do dania głównego | |
smeared glasses | umazane szklanki | |
stained tablecloth | poplamiony obrus | |
starter | przystawka | |
takeaway | danie na wynos | |
tipical of (Italian) cuisine | typowy dla kuchni (włoskiej) | |
wine list | karta win | |