dish | danie |
main course | danie główne |
meat dish | danie mięsne |
extras | dodatki |
poultry | drób |
supper | kolacja |
a three course meal | posiłek z trzech dań |
vegetarian meal | danie wegetariańskie |
mutton | baranina |
veal | cielęcina |
goose | gęś |
lamb | jagnięcina |
quail | przepiórka |
pork | wieprzowina |
ribs | żeberka |
anchovies | anchois |
cod | dorsz |
lobster | homar |
perch | okoń |
octopus | ośmiornica |
crayfish | rak |
pike | szczupak |
sprat | szprot |
herring | śledź |
kipper | śledź wędzony |
eel | węgorz |
drive-in | bar dla kierowców |
takeaway | bar z daniami na wynos |
dish of the day | danie dnia |
inn | zajazd |
class | kategoria |
tip | napiwek |
to pay separately | płacić oddzielnie |
to recommend | polecić |
bill | rachunek |
self-service | samoobsługa |
to make a complaint | składać reklamację |
speciality of the house | specjalność lokalu |
canteen | stołówka |
tavern | tawerna |
traditional Polish cuisine | tradycyjna kuchnia polska |
to take a seat | zająć miejsce |
to order | zamawiać |
to invite | zaprosić |