absorb | wchłaniać |
amino acids | aminokwasy |
amounts | ilość |
balanced | zbilansowany |
bioavailable | biodostępność |
cellulose | celuloza |
cereals | płatki zbożowe |
flavour | smak, posmak |
haemoglobin | hemoglobina |
insulation | ochrona, izolacja |
intake | spożycie |
iodine | jod |
lost | tracić |
minerals | mienerały |
protect | chronić |
pulses | warzywa strączkowe |
riboflavin | ryboflawina |
starches | skrobia |
stored | magazynowany |
undernutrition | niedożywienie |
necessary | potrzebny |
required | potrzebne |
adverse | niekorzystny, szkodliwy |
overeating | przejadanie się |
ensure | zapewnić |
adequate | odpowiedni |
essential nutrients | podstawowy składnik odżywczy |
carbohydrate | węglowodan |
source | źródło |
comprise | zawierać |
complex polysaccharides | polisacharydy złożone |
leaves | liście |
stalks | łodygi |
indigestible | niedające się strawić |
physiological regulation | regulacja fizjologiczna |
energy supply | dostarczać energię |
digest | trawić |
lentils | soczewica |
store | przechowywać |
food aroma | aromat jedzenia |
palatability | smaczny |
feeling of satiety | uczucie sytości |
fat-soluble vitamins | wit. rozp. w tłuszczach |
plant oil | olej roślinny |
adipose tissue | tkanka tłuszczowa |
water-soluble vitamins | wit. rozp. w wodzie |
thiamine | tiamina |
nicotinic acid | niacyna |
provide | dostarczać |
rye | żyto |
yeast | drożdze |
significant | ważny, istotny |
involve | wymagać |
iron | żelazo |
zinc | cynk |
wound healing | leczenie ran |
immune response | odpowiedź immunologiczna |
structural maintenance | utrzymanie ustroju |