absorb | wchłaniać | |
amino acids | aminokwasy | |
amounts | ilość | |
balanced | zbilansowany | |
bioavailable | biodostępność | |
cellulose | celuloza | |
cereals | płatki zbożowe | |
flavour | smak, posmak | |
haemoglobin | hemoglobina | |
insulation | ochrona, izolacja | |
intake | spożycie | |
iodine | jod | |
lost | tracić | |
minerals | mienerały | |
protect | chronić | |
pulses | warzywa strączkowe | |
riboflavin | ryboflawina | |
starches | skrobia | |
stored | magazynowany | |
undernutrition | niedożywienie | |
necessary | potrzebny | |
required | potrzebne | |
adverse | niekorzystny, szkodliwy | |
overeating | przejadanie się | |
ensure | zapewnić | |
adequate | odpowiedni | |
essential nutrients | podstawowy składnik odżywczy | |
carbohydrate | węglowodan | |
source | źródło | |
comprise | zawierać | |
complex polysaccharides | polisacharydy złożone | |
leaves | liście | |
stalks | łodygi | |
indigestible | niedające się strawić | |
physiological regulation | regulacja fizjologiczna | |
energy supply | dostarczać energię | |
digest | trawić | |
lentils | soczewica | |
store | przechowywać | |
food aroma | aromat jedzenia | |
palatability | smaczny | |
feeling of satiety | uczucie sytości | |
fat-soluble vitamins | wit. rozp. w tłuszczach | |
plant oil | olej roślinny | |
adipose tissue | tkanka tłuszczowa | |
water-soluble vitamins | wit. rozp. w wodzie | |
thiamine | tiamina | |
nicotinic acid | niacyna | |
provide | dostarczać | |
rye | żyto | |
yeast | drożdze | |
significant | ważny, istotny | |
involve | wymagać | |
iron | żelazo | |
zinc | cynk | |
wound healing | leczenie ran | |
immune response | odpowiedź immunologiczna | |
structural maintenance | utrzymanie ustroju |