cabbage | kapusta |
cauliflower | kalafior |
broccoli | brokuły, brokuł |
spinach | szpinak |
cucumber | ogórek |
courgette | cukinia |
aubergine | bakłażan, oberżyna |
leek | por |
venison | sarnina, jelenina |
liver | wątróbka |
kidney | nerka (np. cielęca, jagnięca) |
veal | cielęcina |
cod | dorsz |
hake | morszczuk (ryba) |
plaice | flądra |
whiting | witlinek (gatunek ryby) |
mackerel | makrela |
herring | śledź |
sardine | sardynka |
trout | pstrąg |
salmon | łosoś |
prawn/shrimp | krewetka |
crab | krab |
lobster | homar |
crayfish | rak (zwierzę żyjące w rzekach i strumieniach) |
squid | kalmar, kałamarnica |
cockle | sercówka jadalna |
mussels | małże |
oysters | ostrygi |
parsley | pietruszka, natka pietruszki |
rosemary | rozmaryn (roślina) |
thyme | tymianek, macierzanka |
chives | szczypiorek, szczypior |
oregano | oregano (rodzaj przyprawy) |
tarragon | estragon (przyprawa) |
sage | szałwia |
curry | curry (przyprawa) |
cinnamon | cynamon |
ginger | korzeń imbiru |
nutmeg | gałka muszkatołowa |
vegetables | warzywa |
meat | mięso |
seafood | owoce morza |
herbs | zioła |
spices | przyprawy |
sweet | słodki |
bitter | gorzki |
sharp | wyraźny, cierpki (smak) |
unpleasant | nieprzyjemny |
sour | kwaśny |
unripe fruit | niedojrzały owoc |
hot | pikantny |
spicy | pieprzny, ostry, mocno przyprawiony |
mild | łagodny, delikatny |
bland | mdły, nijaki |
salty | słony |
sugary | słodki (zawierający dużo cukru |
sickly | odrażający, powodujący mdłości |
savoury | pikantny lub słony; nie słodki |
pleasant | przyjemny |
slightly salty | lekko słony |
tasty | smaczny |
flavour/taste | smak (potrawy, napoju) |
tasteless | bez smaku (o jedzeniu, piciu) |
greasy | tłusty, natłuszczony, zatłuszczony |
over-cooked/overdone | rozgotowany |
under-cooked/underdone | niedogotowany |
stodgy/heavy/hard to digest | ciężkostrawny, sycący (o jedzeniu) |
done to a turn | idealnie ugotowany, ugotowany w punkt |
more-ish | pyszny, wciągający (o jedzeniu) |
boil | gotować, ugotować (w wodzie) |
fry | smażyć, usmażyć |
bake | piec (np. ciasto) |
roast | piec (używając oleju, np. mięso w piekarniku) |
grill | opiekać (w opiekaczu), smażyć (na grillu) |
stew | gulasz, potrawka (z mięsa i warzyw)/dusić (potrawę) |
casserole | potrawa duszona, pieczona na małym ogniu |
barbecued | grillowany |
lamb chops | kotlet barani, kotlet jagnięcy |
season | przyprawić, przyprawiać |
add | dodawać (np. składnik do potrawy) |
pepper | pieprz/papryka |
starter | zakąska, przystawka (jedzona przed rozpoczęciem posiłku) |
garlic | czosnek |
prawn cocktail | koktajl z krewetek |
main course | danie główne |
rumpsteak | rumsztyk, stek z krzyżowej (część udźca wołowego) |
pork chop | kotlet schabowy (z kością) |
course | danie (np. pierwsze podczas obiadu) |
dish | potrawa |
lamb casserole | potrawka jagnięca |
chicken Kiev | kotlet de volaille, dewolaj |
chips | frytki |
boiled popatoes | gotowane ziemniaki |
dover sole | sola (gatunek ryby) |
in cheese sauce | w sosie serowym |
children's portions | porcje dziecięce |
burger 'n' chips | burger z frytkami |
fish fingers 'n' chips | paluszki rybne z frytkami |
dessert/afters | deser |
chockolate fudge | krówka czekoladowa |
apple pie | szarlotka, jabłecznik |
coffee | kawa |
with cream | ze śmietaną |
tea | herbata |
sweets | słodycze, cukierki |
pudding | budyń/potrawa z mięsa i warzyw gotowana w cieście |
sandwich | kanapka |
pie | placek, ciasto |
snack | przekąska |
mushroom | grzyb, pieczarka |